Najveća investicija u zelenu ekonomiju do sada: 263 miliona evra bespovratnih sredstava EU za sedam projekata u Srbiji
Prelazak na zeleno – čistija energija kroz projekte koje finansira Evropska unija, Foto: Elicio

EU podstiče Zelenu agendu u Srbiji

Najveća investicija u zelenu ekonomiju do sada: 263 miliona evra bespovratnih sredstava EU za sedam projekata u Srbiji

Vesti -

Evropska unija je nedavno pokrenula novi paket podrške za energetiku za Zapadni Balkan od kog će koristi pre svega imati Srbija.

Od podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća, u cilju ublažavanja posledica rasta cena energenata, do plana za izgradnju nove elektrane i farme vetrenjača, ovi planovi pokrivaju širok spektar i uskoro će delimično biti materijalizovani u Srbiji i regionu.

Srbija i EU su postigle sporazum o sedam novih projekata u oblasti energetike, životne sredine i saobraćajne infrastrukture. Ovo je ujedno i najveća investicija EU u Srbiji usmerena na zelenu ekonomiju. Operativni odbor EU i njene države članice su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobrile 263 miliona bespovratnih sredstava za sedam projekata u Srbiji.

Odobrena sredstva dopunjuju kreditno finansiranje Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i nemačke banke KfW, kao i nacionalna sredstva koja je obezbedila Srbija. Ova sredstva predstavljaju kontinuiranu donaciju Evropske unije kojom se pruža podrška Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i deo su Ekonomskog i investicionog plana EU.

Novi projekti će se pozitivno odraziti na kvalitet života širom Srbije zahvaljujući boljoj povezanosti i smanjenju nepotrebnih emisija i urušavanja životne sredine. Bespovratna sredstva EU u iznosu od 263 miliona evra će omogućiti značajan ekonomski rast kroz otvaranje novih poslovnih prilika i radnih mesta u lokalnim zajednicama.

Donacija za energetski sektor u Srbiji je deo sredstava u iznosu od 500 miliona evra za projekte u ovom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana koja su najavljena na nedavno održanom samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani. Na pomenutom samitu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je 6. decembra 2022. predstavila Paket podrške za energetiku za Zapadni Balkan.

- Paket se sastoji od milijardu evra bespovratnih sredstava EU sa ciljem da se Zapadnom Balkanu pomogne da reši neposredne posledice energetske krize i unapredi kratkoročnu i srednjoročnu otpornost u ovom pogledu. Prva polovina paketa se sastoji od 500 miliona evra budžetske podrške za ublažavanje uticaja rasta cena energenata na ugrožena domaćinstva i mala i srednja preduzeća te za podršku energetskoj tranziciji i sigurnosti snabdevanja u regionu.

- Za januar 2023. Planirana je isplata 90% sredstava, dok će ostatak biti isplaćen kasnije tokom godine ili početkom 2024. u zavisnosti od uspeha sa kojim partneri sa Zapadnog Balkana budu implementirali nacionalne akcione planove Drugi deo paketa sastoji se od još 500 miliona evra namenjenih diverzifikaciji izvora energije, proizvodnji obnovljive energije, te unapređenju međupovezanosti u sistemima prenosa gasa i električne energije u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna pomoć Evropske unije za energetski sektor od 2000 godine do danas iznosi 835 miliona evra.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track