IMAJU NAJMANJE AKTIVNIH PUŠAČA POSLE UVOĐENJA OVIH MERA Kako je Novi Zeland ubedio svoje stanovnike da se okanu klasičnih cigareta
Foto: Shutterstock

IMAJU NAJMANJE AKTIVNIH PUŠAČA POSLE UVOĐENJA OVIH MERA Kako je Novi Zeland ubedio svoje stanovnike da se okanu klasičnih cigareta

Vesti -

Parlament Novog Zelanda usvojio je nedavno novi zakon o kontroli duvana koji uvodi zabranu kupovine klasičnih cigareta svima rođenim posle 1. januara 2009. godine. Ta promena dolazi kao deo realizacije nacionalne strategije u borbi protiv duvanskog dima. Međutim, drugi važan stub te javne zdravstvene politike se bazira na primeni koncepta “smanjenja štetnosti” odnosno, ova zabrana isključivo “gađa” tradicionalne cigarete i ne odnosi se na alternativne proizvode bez dima kao što su e-cigarete i proizvodi koji zagrevaju duvan. Zato Vlada Novog Zelanda i Ministarstvo zdravlja ove zemlje aktivno podstiču pušače, ako ne mogu da odustanu, da pređu na bezdimne alternative jer one predstavljaju manji rizik. Ministarstvo je i pokrenulo zvaničnu edukativnu veb stranicu o elektronskim cigaretama sa ciljem informisanja građana o bezdimnim alternativama, kako bi im se pomoglo da razumeju sve aspekte i donesu pravu odluku i ostave pušenje ili pređu na manje štetne alternative.

Velika većina zdravstvenih radnika na Novom Zelandu smatra da su ti novi alternativni nikotinski proizvodi dobra zamena klasičnim cigaretama. Možda je to i razlog da Novi Zeland već sada ima jednu od najnižih stopa (13,4%) aktivnih pušača u razvijenom delu sveta. Sva istraživanja pokazuju da proizvodi bez dima i bez sagorevanja duvana imaju veliki potencijal da značajno pozitivno utiču na javno zdravlje. Nauka je odavno dokazala da je glavni uzročnik bolesti povezanih sa duvanom, zapravo dim koji nastaje sagorevanjem cigarete. Novi Zeland je upravo to prepoznao i većinski podržao nove proizvode koji imaju potencijal da zamene cigarete i pozitivno utiču na javno zdravlje. Ti proizvodi su bazirani na inovacijama i novim tehnologijama koje ne zahtevaju paljenje niti sagorevanje, već proizvode vodenu paru (umesto dima) koja sadrži nikotin i ima pun ukus. Ovi novi proizvodi nisu u potpunosti bez rizika, ali je naučno dokazano i potvrđeno kroz nezavisna istraživanja, da predstavljaju bolji izbor i alternativu cigaretama.

Sve više zemalja prepoznaje značaj koji naučno priznat koncept „smanjenje štetnosti“ ima za nacionalne strategije u borbi protiv pušenja. Uspeh u smanjenju broja pušača postao je očigledan tek nakon šire upotrebe alternativnih bezdimnih proizvoda koji postaju glavno sredstvo u smanjenju štete koja nastaje tradicionalnim sagorevanjem cigareta.

Cigarete
foto: Shutterstock

Američka javna Agencija za hranu i lekove verifikovala je, za upotrebu, alternative koje zagrevaju duvan i potvrdila naučne analize koje dokazuju efikasnost ovog proizvoda i njegov potencijalno manje rizičan uticaj na javno zdravlje.

Nacionalni institut za zdravlje u Velikoj Britaniji, koji se bavi strategijama u prevenciji, dijagnostici i lečenju bolesti, nedavno je objavio smernice za smanjenje štetnosti kao posledice konzumacije klasičnih cigareta. Ovaj institut nedvosmisleno podržava i preporučuje upotrebu alternativa bez dima, za sve one pušače koji ne mogu ili ne žele da ostave nikotin, kako bi prešli na uređaje koji imaju manji rizik i štetne efekte po njihovo zdravlje. Primenom ove strategije, za godinu dana, broj pušača u Velikoj Britaniji je pao za 1,3 odsto.

Uvođenjem alternativa bez dima, Japan je uspeo da smanji stopu pušenja za čak 34 odsto. Kanadsko udruženje za javno zdravlje, takođe je prepoznalo efikasnost u primeni koncepta “smanjenja štetnosti” i potvrdilo da su ovi alternativni uređaji manje štetni od tradicionalnih cigareta kod kojih se nikotin oslobađa sagorevanjem duvana, te je dim glavni uzrok štetnosti pušenja.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track