UBISTVO ZORANA ĐINĐIĆA I AKCIJA SABLJA: Koje su kontroverze pratile tragične događaje iz marta 2003. godine?
Foto: Kurir

UBISTVO ZORANA ĐINĐIĆA I AKCIJA SABLJA: Koje su kontroverze pratile tragične događaje iz marta 2003. godine?

Vesti -

Tačno u 12.25 časova, 12. marta 2003. godine ubijen je Zoran Đinđić, tadašnji premijer Srbije. Ubijen je s leđa kada je izašao iz službenog automobila marke "bmw" i krenuo ka ulazu zgrade Vlade. Pogođen je iz snajpera, a uprkos hitnom odlasku u Urgentni centar i pokušajima lekara da ga reanimiraju, Zoran Đinđić je tragično izgubio život u 50. godini.

U državi je odmah proglašeno vanredno stanje i pokrenuta je policijska akcija "Sablja" u kojoj je uhapšeno ili pozvano na informativni razgovor 11.000 ljudi, a 44 osobe su označene kao članovi zemunskog klana koji su učestvovali u ubistvu. Njihovo ispitivanje je trajalo danonoćno, a 27. marta ubijeni su Dušan Spasojević zvani Šiptar i Mile Luković Kum, vođe ozloglašenog klana i nalogodavci ubistva. Sud je kasnije utvrdio da su plan za ubistvo osmislili Milorad Ulemek Legija, tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije i Dušan Spasojević, a da je iz snajpera pucao Zvezdan Jovanović bivši pripadnik JSO.

I 20 godina posle ubistva ovaj tragičan događaj prate kontroverze. Učesnici su osuđeni na najteže kazne zatvora, a politička pozadina nikada nije dokazana.

Nikada neće biti jasno i da li je moglo da se spreči ubistvo niti zašto bezbednosne službe nisu preduzele maksimalnu zaštitu nakon više nego očiglednih upozorenja?

O tome govore gosti Usijanja:

Aleksandar Milosavljević, tadašnji zamenik okružnog tužioca koji je prvi ispitivao Zvezdana Jovanovića osuđenog za ubistvo premijera

Mladen Radulović, urednik portala Kurir.rs

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track