Politikolog Nikolić: Vojska Srbije dostigla svoj najbolji plasman ikad na listi najsnažnijih armija sveta
Foto: Printscreen Instagram, Ilustracija

Zahvaljujući konkretnim potezima državnog vrha

Politikolog Nikolić: Vojska Srbije dostigla svoj najbolji plasman ikad na listi najsnažnijih armija sveta

Vesti -

Dešavanja u svetu, pogotovo nakon februara prošle godine, pokazuju da živimo u globalno krajnje opasnim vremenima i u eri totalne dominacije surove geopolitike, nad svim aspektima života. Velike sile tvrdoglavo ne odstupaju od svojih geopolitičkih projekcija, međusobno suprotstavljenih, sve i ako im ta sučeljavanja nanose veliku ekonomsku štetu i iscrpljuju ogromne resurse – “it’s the geopolitics, stupid!”

Piše: Uroš Nikolić – diplomirani politikolog

Ministarstvo Odbrane, Uroš Nikolić
foto: Kurir TV

Srbija se nalazi na večito trusnoj balkanskoj vetrometini i vitalni interes nam je da preživimo godine pred nama, ako je ikako moguće u miru i razvoju, čuvajući svoju poziciju neutralnosti. Pošto (ne)stabilnost ne zavisi samo od nas, važno je sve eksterne faktore pratiti, razumeti, i spram toga delovati. Čini se da naš vrh dobro razume kolike su opasnosti po Srbiju i gazi dobro utabanu spoljnopolitičku stazu balansiranja. Intenziviranjem ukrajinskog sukoba i usložnjavanjem globalne situacije pritisci na Srbiju rastu. Najbolji način odvraćanja svakako je konstantno snaženje Vojske Srbije.

Ministarstvo Odbrane
foto: Printscreen Instagram

Promene 2012. donele su diskontinuitet u odnosu na prethodnu katastrofalnu politiku urušavanja sistema odbrane, a koje je do 2012. zdušno podržavao strani faktor, kome ni tada, kao ni sada nije bila u interesu, previše jaka Srbija. Pozitivna promena se ogledala u simbolici drugačijeg odnosa prema našim herojima, ratovima, negovanja kulture sećanja, popularizaciji vojnog poziva, konstruktivnim raspravama i glasnim razmišljanjima u korist snaženja srpske vojske i vraćanja vojnog roka. Sledili su i konkretni potezi u pravcu poboljšanja standarda vojnika, uslova rada, dizanja naše namenske industrije, unapređenja međunarodne saradnje, nabavke savremenijeg naoružanja i opreme – napretka u kvalitetu i u kvantitetu. Sve su to koraci u dobrom smeru, jer kako je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio – bez jake vojske nema ni jake Srbije.

Ministarstvo Odbrane
foto: Printscreen Instagram

O drastičnom napretku u odnosu na prethodne epohe, govori u prilog i to što je Vojska Srbije, ove godine dostigla svoj najbolji plasman ikad na listi Global Firepower-a, kao 58. u svetu, a najbolja u regionu – Hrvatska je npr. na 69. mestu. Koliko ovaj napredak Srbije smeta nekima u regionu, najbolje pokazuje nervoza hrvatskih medija povodom predstojeće parade u čast Dana Vojske Srbije, 22. aprila, na kojoj će biti prikazano, kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio, preko 1500 komada oruđa, među njima i kineski sistema PVO FK3 i bespilotne letelice CH95.

Ministarstvo Odbrane
foto: Printscreen Instagram

Ministar odbrane, Miloš Vučević, nastavio je u svom mandatu zacrtanom trasom strateških ciljeva snaženja Vojske Srbije i stvaranja efikasne, moderne vojske, sa savremenim tipovima naoružanja, nabavljenih i sa istoka i sa zapada. Razvoj međunarodne saradnje i kupovina stranog naoružanja, ne isključuje unapređenje domaće namenske industrije, već su to komplementarni procesi. Mnistar Vučević istakao je tokom obilaska pogona „Petoletke“ u Trsteniku da je ispravna odluka države da nastavi investiranje i svaki drugi vid podrške fabrikama u sastavu odbrambene industrije naše države. Da državno rukovodstvo nastavlja u tom pravcu potvrđuje i slikovita izjava predsednika Vučića: “Bez vojske ste ništa, postajete lovina za lešinare i ne možete ni da postojite. Zato vojsku i gradimo i radimo sve što možemo da nam bude snažnija. Naša vojska je 10 puta snažnija nego što je bila pre 10 godina”. On je pozvao sve građane da dođu 22. aprila u Batajnicu, jer će “to biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima”.

Ministarstvo Odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja