Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se sa ambasadorom Svete Stolice Santom Ganđemijem
Foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se sa ambasadorom Svete Stolice Santom Ganđemijem

Vesti -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa apostolskim nuncijem, odnosno ambasadorom Svete Stolice u Srbiji, nadbiskupom Santom Ganđemijem, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o potencijalima Subotice i Palića, posvećenosti lokalne samouprave razvoju dobrih odnosa među ljudima različitih kultura i religija u ovom gradu i saradnji sa Katoličkom crkvom.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Razgovarali smo i o značaju očuvanja mira i stabilnosti, što je, poznato je, glavna politika Republike Srbije koju odgovorno i državnički vodi naš predsednik Aleksandar Vučić“, izjavio je gradonačelnik Bakić, obraćajući se medijima nakon sastanka sa nadbiskupom Ganđemijem, u Gradskoj kući.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Naveo je da je tokom srdačnog susreta istakao kako na teritoriji grada Subotice deluje više crkava i verskih zajednica, da su odnosi među konfesijama izuzetno dobri i da je Subotica, kao multietnička sredina, i van granica naše zemlje poznata po negovanju i uvažavanju bogatstva različitosti.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Dotičući se odnosa između naše zemlje i Svete Stolice, koji, podsetiću, datiraju od marta 1920. godine, složili smo se s ocenom da su bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice podignuti na mnogo veći nivo zvaničnom posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu, u septembru 2019. godine. Iskoristiću i ovu priliku, kao što sam to učinio i u našem razgovoru, da nadbiskupu Ganđemiju u ime Grada Subotice i lično ime izrazim zahvalnost na principijelnom stavu Svete Stolice i po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, i po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Dodao je da lokalna samouprava ima izuzetnu saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Subotici, da im godinama pomaže i da nastoji da podršku koju im pruža kontinuirano unapređuje.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Grad Subotica će i ubuduće putem javnih konkursa dodeljivati sredstva za sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica, a putem konkursa ćemo podržavati i programe dobrotvorne organizacije Katoličke crkve ’Karitas’ koja deluje u oblasti društveno humanitarnog rada. Izvesno je da ćemo podržavati i rad Biskupijske klasične gimnazije ’Paulinum’, kao i održavanje najznačajnijih manifestacija u koje je uključena Katolička crkva“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

On je, na kraju, nadbiskupu Santu Ganđemiju još jednom zahvalio na poseti i poželeo mu dobrodošlicu i ugodan boravak u Subotici.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

„Njegovoj ekselenciji želim puno uspeha i na ličnom planu: kao diplomati na očuvanju i unapređivanju odnosa između Svete Stolice i Republike Srbije, a kao nadbiskupu i predstavniku Svetog oca pape Franje, poglavara Rimokatoličke crkve, da bude što je moguće bolja veza između katolika u Srbiji i centra katoličanstva“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Nadbiskup Santo Ganđemi zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću i njegovim saradnicima na vremenu i prilici da upozna ovaj grad, njegove potencijale, mogućnosti i aspiracije.

„Kako upoznajem Suboticu, vidim tri primata ovog grada, a to su: kulturni primat, dakle ovo je grad sa velikim kulturnim potencijalom, potom vidim turistički potencijal i dijaloški, što se tiče suživota različitih etničkih i verskih zajednica“, istakao je Santo Ganđemi.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Nuncij, kao takav, je ambasador Vatikana, papin predstavnik, objasnio je Ganđemi i dodao da se za nuncije nekada govorilo „da su oni papine oči, papine uši, a ponekad možda i papina usta“.

„Što se tiče politike Svete Stolice prema Srbiji, ona se nije menjala od susreta pape Franje i predsednika Vučića, iz 2019. godine. Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Naravno da pratimo sve ono što se ovde dešava u dijalogu između dve strane i, takođe, kao vernici molimo za to da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, mir i stabilnost o kojoj sanjaju ovi narodi“, rekao je Santo Ganđemi.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica

Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su načelnica Gradske uprave Grada Subotice, Marija Ušumović Davčik, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, diplomata Svete Stolice mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, savetnik u nuncijaturi, i predstavnici Subotičke biskupije.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track