POKLON IKONA – Sveti Velikomučenik Car Lazar plus dodatak Stars!
Foto: Promo

POKLON IKONA – Sveti Velikomučenik Car Lazar plus dodatak Stars!

Vesti -

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u sredu, 28. juna, obeležavaju Vidovdan, kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine. Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobićete dva poklona - ikonu SVETOG VELIKOMUČENIKA CARA LAZARA u zlatotisku s molitvom na poleđini plus dodatak Stars.

Vidovdan se kao državni praznik obeležava radno, kao spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389, to jest 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Poseban značaj Vidovdan je dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je 1889, na 500. godišnjicu Kosovskog boja.

Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka preneto je u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Dodatak Stars: Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track