ISTRAŽIVANJA PROBIOTIKA - Nauka, inovacija i prilika za studente Medicinskog fakulteta
Foto: A. Vujić Pantelić

ISTRAŽIVANJA PROBIOTIKA - Nauka, inovacija i prilika za studente Medicinskog fakulteta

Vesti -

U toku su prijemni ispiti za upis na fakultete širom Srbije. U poslednje vreme sve veći broj studenata medicinske i farmaceutske struke pokazuje zainteresovanost za oblast probiotika, shvatajući njihov značaj za budućnost medicine. Ova oblast nauke je doživela značajan procvat pre svega zbog napretka u istraživanjima koja ukazuju na nemerljiv uticaj crevne mikrobiote na naše zdravlje. Otkrića i dokazi o prednostima probiotika postaju sve brojniji pa ne čudi povećano interesovanje.

Proton System
foto: A. Vujić Pantelić

U tom kontekstu, kompanija AbelaPharm je otvorila Probiotic Excellence Center za studente farmacije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Profesorka Marina Tomović je ovim povodom istakla da poseta Probiotic Excellence Centru pruža izuzetnu priliku mladim budućim stručnjacima da se upuste u svet probiotika i steknu praktična znanja iz oblasti proizvodnje, istraživanja i kontrole kvaliteta. Probiotic Excellence Center AbelaPharm je opremljen savremenom opremom za proizvodnju, istraživanje i razvoj probiotika, što nam omogućava da studentima pružimo mnogo više od klasičnog teorijskog znanja, i motivišemo ih da se još više zainteresuju za ovu značajnu oblast, istakla je prof. Tomović.

Proton System
foto: A. Vujić Pantelić

Generalni direktor Davor J. Korčok ističe da je za kompaniju AbelaPharm podrška obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju mladih kadrova od ključnog značaja. Od samog osnivanja pa do danas radimo na povezivanju privrede i nauke. Lepo je kada za partnere na tom putu imate ljude poput dekana Medicinskog fakulteta iz Kragujevca, prof. dr Vladimira Jakovljevića, koji se svakodnevno zalaže da integriše inovacije na polju farmaceutske prakse u redovan kurikululm ove obrazovne ustanove. Uvereni smo da je upravo ovo povezivanje industrije i nauke jedan od glavnih razloga zbog kojih je Fakultet Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu već četvrtu godinu zaredom na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih univerziteta u oblasti kliničke medicine. Zbog toga nam je posebno zadovoljstvo što smo danas u prilici da budemo domaćini studentima i profesorima ovog fakulteta, istakao je Doc. dr sci. Korčok.

Proton System
foto: A. Vujić Pantelić

Naš Probiotic Excellence Centar je postao ne samo mesto za sticanje znanja o probioticima, već i izvor inspiracije za studente. Ovde su iznedreni doktorski, specijalistički i diplomski radovi, a mlade kolege su dobile priliku da prezentuju svoje radove na međunarodnim kongresima. Centar je takođe izdavač brojnih publikacija i vodiča dobre prakse iz oblasti probiotika, čime doprinosi širenju znanja o mikrobioti i probioticima.’’, izjavio je Doc. dr sci. spec farm. Korčok ovim povodom.

Proton System
foto: A. Vujić Pantelić

Uoči prijemnog ispita, ova vest o rastu popularnosti probiotika među studentima medicinskih i farmaceutskih fakulteta u Srbiji može biti inspiracija za sve one koji su zainteresovani za inovativne oblasti medicine. Kroz otvaranje Probiotic Excellence Centra, kompanije AbelaPharm pruža podršku obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju mladih stručnjaka, dok istovremeno, baš kao i Medicinski fakultet u Kragujevcu ostvaruje izvanredne rezultate na svetskom nivou.

Proton System
foto: A. Vujić Pantelić

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja