GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA na sednici Generalne skupštine UJEDINJENIH NACIJA temelj zaštite interesa naše zemlje
Foto: AP Jason Decrow

GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA na sednici Generalne skupštine UJEDINJENIH NACIJA temelj zaštite interesa naše zemlje

Vesti -

Koliko je daleko Njujork od Velikih Radinaca? Ukoliko razdaljinu između svetske metropole i malog fruškogorskog mesta merimo kilometrima ona je ogromna, međutim ukoliko posmatramo udaljenost na listi prioriteta Aleksandra Vučića ova dva mesta postaju iznenađujuće bliska. Nema mnogo razlike u pristupu, energiji i poštovanju koje je predsednik ukazao stanovništvu, njihovom gostoprimstvu i lokalnoj crkvi prilikom obilaska Velikih Radinaca, još jednog mesta u nizu koje pre njega nije posetio ni jedan naš predsednik, u odnosu na način predstavljanja naše zemlje u najvažnijoj diplomatskoj areni, naodi u svom autorskom tekstu Branko Jakovljević, master ekonomista i dodaje:

Kao što je novi put koji su toliko dugo čekali simbol opstanka meštana ovog mesta na svojoj dedovini, tako je govor Aleksandra Vučića na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija temelj zaštite interesa naše zemlje i opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Najvažniji zadaci jednog državnika su unapređenje životnog standarda svog naroda i zaštita njegovog dostojanstva. Zato Njujork nema smisla bez Velikih Radinaca i obrnuto.

Aleksandar Vučić
foto: EPA PETER FOLEY

Reči našeg predsednika upućene sa govornice Ujedinjenih nacija nisu prijale svima. Pre svega nisu prijale velikim i moćnim državama na čije licemerje je bez ustezanja ukazano. Ni jedna velika sila ne želi da čuje predstavnika jedne nevelike zemlje kako govori da za velike ne postoje principi, da su ih olako gazili, svirepo napadali slabije od sebe i da im se te greške sada vraćaju kao bumerang. Iako nekima više prijaju laskanja malih i na različite načine zavisnih zemalja, morao se čuti i drugačiji ton. Morao je zato što upravo mali, siromašni i poniženi žele da čuju da međunarodno pravo i dalje postoji iako ga moćni ignorišu. Vučić kao politički veteran dobro zna da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija isto vredi glas globalne supersile, ostrvske države u Pacifiku i bivše kolonije u Africi. Upravo zbog ovakvog pristupa naš predsednik je imao priliku da se zahvali globalnoj većini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Rečima da svaka zemlja koja čuva granice naše zemlje istovremeno čuva i svoje granice i svetski mir predsednik je zacementirao podršku brojnih manjih ali slobodarskih država.

Zahvanost zbog povlačenja priznanja Kosova

Do pomenute podrške globalne većine ipak nismo došli samo zato što se borimo za poštovanje Povelje UN i principa nepovredivosti međunarodnog prava. Diplomatski napor, brojni sastanci, različiti ustupci i poštovanje ukazano predstavnicima zemalja koje smo zanemarili tokom vlasti onih čija je glavna parola bila da Evropska unija nema alternativu, doveli su do povlačenja priznanja nezakonito proglašene nezavisnosti Kosova od strane 28 zemalja. Osim ovoga, neke zemlje koje nisu povukle priznanje nezavisnog Kosova, poput Mađarske, ne glasaju za njihove interese u međunarodnim telima i stoga kao kruna spoljne politike Aleksandra Vučića stoji podrška većine članica Ujedinjenih nacija teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Predsednik Vučić iskoristio je priliku da tokom svog obraćanja zahvali prijateljskim zemljama na ukazanom poverenju da se u našoj zemlji održi Ekspo 2027 i pozove ih na učešće na ovoj međunarodnoj izložbi. Organizacija ovako prestižnog događaja prilika je za unapređenje infrastrukture i turističkih potencijala ne samo Beograda već čitave Srbije, ali i prilika da svoju zemlju i društvo posmatramo sa više uvažavanja. Kao što ćemo morati da dokažemo svima u svetu koji su nam ukazali poverenje da imamo kapaciteta da besprekorno organizujemo Ekspo 2027, moraćemo i sebi da dokažemo da nam velike teme neće skloniti fokus sa razvoja svakog sela u Srbiji i našeg društva u celini.

Vučević: „Nigde nije bolje nego što je u Srbiji”

Da ćemo u tome i uspeti ukazuje dosadašnja praksa smanjenja razdaljine između malih srpskih sela i milionskih gradova sa početka teksta. Slično Aleksandru Vučiću, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević pokazao je da su blizu Kairo i Perlez. Da sa istim entuzijazmom treba razgovarati o političkoj i vojnoj saradnji naše zemlje sa najvažnijom zemljom arapskog sveta i govoriti o vrednostima na kojim treba da počiva naše društvo na Danima porodice u Perlezu.

Sa ove manifestacije Vučević je poslao jasnu poruku: „Nigde nije bolje nego što je u Srbiji. A kako će biti u Srbiji zavisi samo od nas. To je naša kuća, zavisi od nas kako ćemo je urediti“. Ove reči treba da budu putokaz svima nama kako bi našu veliku porodicu Srbiju ostavili bolju i zdraviju narednim generacijama koje će voditi neke nove bitke za njeno bogatstvo, prosperitet i dostojanstvo.

Branko Jakovljević, master ekonomista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track