U Subotici obeležena 182. godišnjica postojanja i rada Opšte bolnice
Foto: Grad Subotica

U Subotici obeležena 182. godišnjica postojanja i rada Opšte bolnice

Vesti -

Prigodnom svečanošću u bolničkoj velikoj sali za sastanke, danas je u Subotici obeležen Dan Opšte bolnice Subotica i 182. godišnjica postojanja i rada ove ustanove sekundarne zdravstvene zaštite koja pruža zdravstvene usluge najvišeg kvaliteta primenom savremenih dijagnostičkih i terapijskih procedura i metoda lečenja, u skladu sa nacionalnom zdravstvenom politikom. Ovoj svečanosti, u okviru koje su istaknutim pojedincima uručena priznanja za izuzetan doprinos u cilju unapređenja rada, razvoja i podizanja ugleda subotičke Opšte bolnice, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor.

Grad Subotica
foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je današnja svečanost i prilika da, u ime Grada Subotice i lično ime, izrazima najvećeg poštovanja lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i nemedicinskom osoblju Opšte bolnice čestita ovaj značajan datum i zahvali na svemu što su uradili i rade da građanima pruže što je moguće kvalitetniju, efikasniju i bezbedniju zdravstvenu zaštitu.

„Iskoristio bih i ovu priliku da podsetim da su hrabrost i požrtvovanje medicinskog i nemedicinskog osoblja Bolnice posebno došli do izražaja tokom pandemije korona virusa. Često rizikujući svoje živote kako bi spasili živote drugih, bili su izuzetno angažovani, ulagali nadljudske napore i preduzimali sve da se sačuvaju životi i zdravlje naših sugrađana, kao i brojnih građana iz drugih opština koji su medicinsku pomoć potražili u subotičkoj bolnici”, istakao je Bakić.

Grad Subotica
foto: Grad Subotica

Podsetio je da je Opšta bolnica Subotica značajna, strateška ustanova sekundarne zdravstvene zaštite veoma važna za Grad Suboticu i kompletan region, i dodao je da je zbog toga neophodno da se u Bolnici što pre unaprede uslovi za rad zaposlenih, i uslovi za smeštaj i lečenje pacijenata.

„Od 21. avgusta 2020. godine, kada sam izabran za gradonačelnika Subotice, jedna od prvih stvari kojom sam se bavio bio je projekat rekonstrukcije Opšte bolnice. Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom svom obraćanju vezanom za bolnice u našoj zemlji koje su pred rekonstrukcijom nije spomenuo subotičku Opštu bolnicu, to mi je bio prvi signal da nešto nije u redu. Zajedno sa gradskom menadžerkom Zagorkom Panić ubrzo sam, u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, saznao da projekat nije kod njih, da se nalazi u nekoliko kancelarija projektanta koji je za to bio zadužen i da bi ta dokumentacija trebalo da se kompletira. Problem je rešen, a da bi se krenulo u realizaciju te investicije Grad Subotica je za reviziju projekta rekonstrukcije Opšte bolnice obezbedio 50 miliona dinara”, istakao je Bakić.

Grad Subotica
foto: Grad Subotica

Dodao je da je radna površina Opšte bolnice oko 35.000 kvadratnih metara i da će se njena rekonstrukcija raditi u dve faze.

„Projekat za građevinsku dozvolu za prvu fazu, koja obuhvata oko 32.000 kvadratnih metara, je završen, izdata je građevinska dozvola i projekat je u Ministarstvu za javna ulaganja, dok je za drugu fazu radova, koja obuhvata oko 3.000 kvadratnih metara, u toku ishodovanje građevinske dozvole. Po mojim informacijama, sve je u redu i čekamo odluku o početku rekonstrukcije. Rekonstrukcija Bolnice je, inače, trebalo da počne 1. septembra ove godine, međutim desilo se ono nevreme koje je, nažalost, razruđšilo mnoge gradove i opštine u našoj zemlji gde je naša država morala intervetno da deluje i sanira štetu nastalu usled tog nevremena”, kazao je Bakić.

Naveo je da je jedan od prioriteta u njegovom radu naredne godine – početak radova na rekonstrukciji Opšte bolnice Subotica.

„Opšta bolnica Subotica je, poznato je, u svojoj istoriji imala dve velike građevinske investicije, a to je 1897. godine izgradnja starog dela paviljona bolnice u Austrougarskoj monarhiji i 1971. godine izgradnju najvećih centralnih objekata. Od tog vremena, pa do danas, rađene su određene rekonstrukcije pojedinih odeljenja, ali nije bilo značajnijih investicija. Savremena oprema i tehnika koja se kontinuirano ulaže u ovu ustanovu, kao što znate, zahteva odgovarajuće građevinske konstrukcije i instalacije koje su namenjene za ovu savremenu opremu“, rekao je gradonačelnik Bakić.

On je naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim izlaganjima rekao da je jedan od četiri glavna stuba naše države – zdravstvo.

1 / 22 Foto: Grad Subotica

„Zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za sve ono što radi na unapređenju zdravstva i zdravstvene zaštite, kao i Vladi Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić na svemu što čine i za našu zemlju, i za naš grad. Zahvaljujem se i Pokrajinskoj vladi, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću na podršci koju su do sada pružili na osavremenjavanju opreme i poboljšanju uslova rada u Opštoj bolnici Subotica“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

On je zamolio medicinsko i nemedicinsko osoblje Opšte bolnice da svoj posao i dalje obavljaju savesno, profesionalno i posvećeno, a izrazio je i uverenje da će u Bolnici i dalje na prvom mestu biti pacijent i kvalitetno i pravovremeno pružena zdravstvena zaštita.

„Jako mi je važno da odnosi među zaposlenima u Opštoj bolnici budu kolegijalni, ljudski, kakvi, uostalom, i dolikuju zaposlenima u ovoj ustanovi. Verujem da ćete u skorijoj budućnosti imati još bolje uslove za rad i da će iz Bolnice i dalje stizati lepe vesti – poput one o prvoj bebi rođenoj kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Subotici sredinom jula ove godine“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na današnjoj svečanosti obratili su se i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predsednik Skupštine grada Subotce Balint Pastor i v.d. direktora Opšte Bolnice Subotica Saša Dželebdžić.

Uz kratak film o istorijatu i radu Opšte bolnice, na današmnjoj svečanosti su zalužnima za doprinos unapređenju rada, razvoja i podizanja ugleda Opšte bolnica Subotica dodeljene dve zlatne plakete i više povelja. Vršilac dužnosti direktora Opšte Bolnice Sađa Dželebdžić uručio je zlatne plakete pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću i gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Današnja svečanost u Opštoj bolnici Subotica počela je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ koju je izvela ženska vokalna grupa „Mironosice“ iz Subotice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track