U Subotici održan „Zavičajni festival za decu“
Foto: Grad Subotica

U Subotici održan „Zavičajni festival za decu“

Vesti -

U organizaciji Zavičajne zajednice „Republika Srpska“ iz Subotice, u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće sinoć je održan „Zavičajni festival za decu“, manifestacija u okviru koje su najboljim učesnicima literarnog i likovnog konkursa na temu „Moj zavičaj“, kao i ekipama iz Subotice, Gnjilana i sa Žabljaka koje su se nadmetale u Kvizu iz poznavanja istorije srpskog naroda, uručene prigodne nagrade i pokloni. Festivalu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, uz isticanje da mu je srce puno kada vidi ovako veliki broj okupljenih ljudi, rekao da je Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ jedno od najzačajnijih zavičajnih udruženja u Subotici koje brojnim aktivnostima neguje i čuva tradiciju, običaje i kulturu rodnog kraja, ali ujedno održava i jača veze sa svojom rodbinom i sa svojim narodom koji su ostali da žive u svom zavičaju.

1 / 21 Foto: Grad Subotica

„Rukovostvo i članovi Zavičajne zajednice ’Republika Srpska’ nastoje da maksimalno učestvuju i u razvoju našeg grada i aktivni su u svim društvenim oblastima. Raduje me činjenica da je ’Zavičajni festival za decu’, koje je ovo udruženje prvi put organizovalo 2020. godine, okupio veliki broj dece koja su, kao autori, kroz svoje likovne i literarne radove na temu ’Moj zavičaj’ imala priliku da iskažu i svoj talenat, i ljubav prema svom zavičaju“, kazao je Bakić.

Dodao je da posebno pozdravlja ideju organizatora Festivala vezanu za Kviz iz poznavanja istorije srpskog naroda, jer, kako je rekao, u tom kvizu učestvuju deca sa različitih srpskih strana koja će kroz nadmetanje u znanju saznati puno toga o svom narodu, o našim junačkim precima.

„Dobro je da deca ovog uzrasta osete tu nacionalnu pripadnost, da znaju ko su, šta su i odakle su. Treba da budemo ponosni na sve naše pretke koji su nam omogućili da danas imamo slobodu, da samostalno odlučujemo. I da budemo ponosni na sve ono što smo uradili prethodnih godina, da budemo ponosni na našeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da budemo ponosni na našu državu Srbiju“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Čestitajući najboljim učesnicima literarnog i likovnog konkursa, kao i pobednicima Kviza iz poznavanja istorije srpskog naroda, on je gostima iz Crne Gore i sa Kosova i Metohije poželeo srdačnu dobrodošlicu u Suboticu.

„Iskoristio bih ovu priliku da našim dragim gostima sa Žabljaka, iz bratske Crne Gore, i našoj dragoj braći i sestrama iz Gnjilana, sa Kosova i Metohije, izrazim zahvalnost što su večeras ovde sa nama i da im kažem, da znaju – kada god budete došli u naš grad vi nećete biti gosti, nego ćete se osećeti kao svoji na svome. Uveren da ćemo uživati u večerašnjem programu i da ćemo se na ovoj manifestaciji u zdravlju viđati i narednih godina, još jednom vas sve najsrdačnije pozdravljam i želim vam svako dobro“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Velikoj većnici gradske kuće obratili su se i predsednik Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, Milorad Ćopić, i predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, Miroslav Karan.

Milorad Ćopić je, između ostalog, izrazio zahvalnost svima onima koji su podržali ovaj festival koji ima za cilj okupljanje dece i nagovanje tradicije i kulture, i podsetio kako je Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ godinama unazad organizator i suorganizator brojnih manifestacija u ovom gradu.

Miroslav Karan je kazao da

je jedan od glavnih zadataka zavičajnih udruženja u Subotici prenošenje bogate istorije, kulture, i tradicije srpskog naroda na naše najmlađe, jer tako sve što zavičajna udruženja rade nastavlja da živi i traje.

On se zahvalio subotičkoj lokalnoj samoupravi, gradonačelniku Stevanu Bakiću i Pokrajinskom fondu za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima iz regiona na podršci Savezu srpskih udruženja Severnobačkog okruga, i istakao da se nada da ćemo nastaviti sa građenjem mostova prijateljstva i jačanjem zajedništva i jedinstva srpskog naroda – ma gde god da bio, i da ćemo i ubuduće čuvati svoj jezik, pismo i kulturu.

Najboljima na raspisanom likovnom (za učenike do četvrtog razreda osnovne škole) i literarnom konkursu (za učenike osnovnih i srednjih škola), na koje je pristiglo po stotinak radova, uručena su priznanja i nagrade. Stručni žiri je odlučio da prvo mesto na likovnom konkursu, na kome je nagrađeno pet prvoplasiranih radova, pripadne Teodori Abraham, iz subotičke Osnovne škole „Kizur Ištvan“, dok je žiri koji je ocenjivao radove pristigle na literarni konkurs odlučio da nema pobednika, već da se dodeli pet ravnopravnih prvih nagrada.

Pobednik Kviza iz poznavanja istorije srpskog naroda, na kome su se takmičile ekipe sastavljene od učenika osnovnih i srednjih škola, bila je ekipa Grada Subotice, drugo mesto osvojila je ekipa iz Gnjilana, a treće mesto zauzela je ekipa sa Žabljaka.

U okviru „Zavičajnog festivala za decu“, koji je počeo himnom „Bože pravde“ u izvođenju učenica iz muzičke sekcije Gimnazije „Svetozar Marković“, priređen je bogat kulturno-umetnički program u kome su, pored ostalih, učestvovali i guslar sa Žabljaka, Radoš Tošić, kao i dečja grupa „Iskončići“, iz Subotice.

„Zavičajnom festivalu za decu“ prisustvovali su i predsednik Skupštine opštine Žabljak, Ivan Popović, predstavnici Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima iz regiona, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja