VRHUNSKI STRUČNJACI NA KONFERENCIJI "PREVENCIJA KAO GARANCIJA": Izazovi, dostignuća i perspektive u prevenciji karcinoma dojke
Foto: Promo

VRHUNSKI STRUČNJACI NA KONFERENCIJI "PREVENCIJA KAO GARANCIJA": Izazovi, dostignuća i perspektive u prevenciji karcinoma dojke

Vesti -

Prva konferencija povodom početka projekta "Prevencija kao garancija", čiji su partneri WMG fondacija, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", održana je danas u hotelu Mona Plaza u Beogradu.

1 / 3 Foto: Promo

Prva konferencija povodom početka projekta "Prevencija kao garancija" na temu "Izazovi, dostignuća i perspektive u prevenciji karcinoma dojke, od dijagnoze do terapije i putevi podrške", održana je danas u hotelu Mona Plaza. O dostignućima i perspektivama u prevenciji karcinoma dojke, kao i o putu od dijagnoze do terapije i značaju psihološke podrške, razgovarali smo sa eminentnim stručnjacima i predstavnicima relevantnih institucija na tri panela kroz koja su nas vodili moderatori Jelena S. Spasić i Violeta Nedeljković, novinarka Kurira i urednica portala Kurir Zdravlje. Konferenciju su otvorile ministarka zdavlja Danica Grujičić i direktorka WMG fondacije Irena Petrović.

1 / 7 Foto: Promo
1 / 7 Foto: Promo
1 / 7 Foto: Promo

Na drugom panelu Od dijagnoze do terpije i značaju redovnih skrining pregleda, genetskim faktorima rizika i značaju genetskog testiranja, koracima u procesu lečenja nakon postavljanja dijagnoze i dostupnim terapijskim mogućnostia u Srbiji, kao i izazovima u pristupu lečenja i najnovijim pristupima u lečenju govorili su dr Radoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrining raka dojke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prim. dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, doc. dr Marijana Basta Nikolić, specijalista radiologije, Klinički centar Vojvodine, dr Ana Krivokuća, rukovodilac Odseka genetičkog savetovališta za nasledni cancer Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia.

1 / 10 Foto: Promo

Na trećem panelu prof. dr Siniša Kojić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“, Sandra Bijelac, psihoonkolog i specijalista socijalne rehabilitacije i Jelena Radulović, hrabra, snažna, odvažna - žena koja je pobedila karcinom dojke govorili su nam o psihološkim izazovima sa kojima se žene suočavaju, kao i savetima za njihovo prevazilaženje, značaju psihološke podrške za žene sa karcinomom dojke i njihove porodice, podršci u prevazilaženju fizičkih izazova, ulozi i značaju udruženja za pružanje podrške ženama i obolelima od karcinoma dojke, održanju mentalnog zdravlja i kvaliteta života nakon završetka lečenja.

Ovom konferencijom obeležili smo početak našeg prvog projekta "Prevencija kao garancija" s ciljem da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite, samopregledu i zdravim životnim navikama, ali i da pružimo podršku osobama koje su oboleli od ove teške bolesti. Otvorili smo mnoga pitanja s nadom da smo načinili prvi korak na putu da promenimo veoma surovu statistiku ove maligne bolesti u Srbiji.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja