SAVET BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU I METOHIJI: Predsednik Vučić predstavlja Srbiju
Foto: Kurir

SAVET BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU I METOHIJI: Predsednik Vučić predstavlja Srbiju

Vesti -

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji je tokom svog obraćanja rekao da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ZSO još nije formirana. Ukazao je da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca.

Na poziv Srbije 8. februara održana je specijalna sednica u SB UN zbog situacije na KiM, zbog toga što privremene institucije u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za Srbe i druge nealbance. Srbija tada priložila detaljno objašnjenje postupaka na osnovu kojih privremene institucije nastavljaju kontinuirano i namerno stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i nealbanaca. Priština je ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

Kroz govor nelegalne kosovske predsednice Vjose Osmani Srbija je optužena za terorističke napade, kršenje međunarodnih dogovora, za vojno prisustvo na administrativnim prelazima, kao i da Beograd šalje preteće poruke susedima.

Da li će UN preuzeti akcije usmerene ka garantovanju bezbednosti svim stanovnicma Kosova i Metohije?

Šta predstavlja “Kosovo for all” koje je u svom obraćanju predstavila Vjosa Osmani?

Zašto je Vjosa Osmani kroz veći deo govora navodila ratne zločine na području KiM? Da li se vraćajući u prošlost anulira etničko čišćenje Srba danas?

Kako je EU izmenila pregovarački okvir sa Srbijom i na koji pravni način su obuhvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma?

Gosti “Usijanja”:

Milan Antonijević - pravnik

Dragoljub Kojčić - politički filozof

Aleksandar M.Gajić - Centar za društvenu stabilnost

Urednica I voditeljka: Jelena Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track