MUJOVIĆ: KORIŠĆENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NIJE PITANJE IZBORA, VEĆ NAŠA OBAVEZA
Foto: Media Biro

MUJOVIĆ: KORIŠĆENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NIJE PITANJE IZBORA, VEĆ NAŠA OBAVEZA

Vesti -

U sklopu drugog po redu regionalnog ESG Adria Samita koji se održava u Tivtu upriličen je panel na temu “Vladina ključna uloga u energetskoj tranziciji”. Na konferenciji je učestvovao Ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore, prof dr Saša Mujović koji je ovom prilikom istakao da Crna Gora ima velike potencijale za hidro-solarne i vetro elektrane.

“Korišćenje ovih obnovljivih izvora nije pitanje izbora, već naše obaveze. Legislativa je veoma važna i u ovom slučaju dolazi prije svih konkretnih aktivnosti. Crna Gora trenutno ima dve vrste obaveza, kratkoročni cilj je smanjiti nivo CO2 za 55 procenata do 2030. godine, dok je dugoročni postići karbonsku neutralnost,” kazao je ministar Mujović.

samit Crna Gora
foto: Media Biro

Jovana Joksimović, pomoćnica ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije je istakla da je izazov što obnovljivi izvori energije nisu predvidivi.

“Radi osiguravanja dovoljno energije za građane i privredu potrebna nam je sigurnost, potreba nam je energetska održivost. Mi u Srbiji koristimo samo jednu trećinu potencijala kada je u pitanju hidro energija. Ipak razmišljamo i razvijamo projekte od kojih će prvi biti reverzibilna hidroelektrana Bistrica, planiramo da to završimo do 2031. godine, a trenutno smo u fazi studije izvodljivosti za RHE Đerdan 3,” navela je Joksimović.

samit Crna Gora
foto: Media Biro

Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe naglasila je koliko je EBRD pomogao Vladi Srbije da radi na zakonodavnom okviru kada su u pitanju sporazumi o kupovini električne energije.

“Odlučujući pozitivni faktor da investitori učestvuju na aukcijama je bilo određivanje kvota i najniže cene. Tako Vlada ima kontrolu ishoda i kada imate konkurenciju onda dobijate najjeftiniju struju kao rezultat, što je cilj Vlade. Ni jedna vlada ne želi da prenosi velike cene električne energije na potrošače,” kazala je Turković.

samit Crna Gora
foto: Media Biro

Na panelu je učestvovao i Matteo Colangeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan koji je saopštio da osim projekata u Srbiji podržavaju i aukciju u Albaniji za 200 megavata solarne energije.

“Kontinuirano tražimo i nove partnere da šire ovaj program. U Crnoj Gori negujemo dobre odnose i imamo dijalog sa crnogorskim vlastima o novom Zakonu o energetici i sasvim sigurno ćemo nastaviti na ovom putu ka aukcijama u Crnoj Gori,” ispričao je Colangeli.

1 / 9 Foto: Media Biro

Suosnivač Alcazar Energy, Daniel Calderon je tokom ovog panela napomenuo da im je u sporazumima o kupovini električne energije ipak teško da preduzmu određene rizike.

“U vašim zemljama postoji energetsko tržište koje nije likvidno, nije poznato da li postoji finansijska podrška na tržištu, da li postoji fleksibilnost u pogledu finansiranja i da li postoje aukcije. Bitno je da imamo odgovarajuće investitore. Potrebno je da radimo zajedno i imamo lokalne saradnike koji će započeti i razvijati te procese,” poručio je Calderon.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track