GRADONAČELNIK BAKIĆ: OGROMAN DOPRINOS POBEDI NAD FAŠIZMOM DALI SU I NAŠI SLAVNI PRECI
Foto: Grad Subotica

GRADONAČELNIK BAKIĆ: OGROMAN DOPRINOS POBEDI NAD FAŠIZMOM DALI SU I NAŠI SLAVNI PRECI

Vesti -

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u Subotici je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu delagacija koju je predvodio Aleksej Ivanenko, prvi sekretar Ambasade.

Subotica, Stevan Bakić, Dan pobede nad fašizmom, Dan pobede
foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, rekao kako je Dan pobede nad fašizmom – 9. maj 1945. godine – jedan od najvažnijih datuma u istoriji ljudskog roda.

„Toga dana, pre 79 godina, završen je, u Evropi, Drugi svetski rat, po broju žrtava, materijalnim razaranjima i prostranstvu na kojem se vodio, najveći i najsuroviji ratni sukob u istoriji čovečanstva. Kapitulacijom nacističke Nemačke i njenih saveznika konačno je slomljen najmonstruozniji sistem ikada instaliran u jednoj zemlji zbog koga su ljudi pojedinih vera i nacionalnosti masovno odvođeni u koncentracione logore, mučeni, zatim ubijani u gasnim komorama i spaljivani u ogromnim krematorijumima“, istakao je Bakić.

Subotica, Stevan Bakić, Dan pobede nad fašizmom, Dan pobede
foto: Grad Subotica

Iza ovog totalnog rata, u kome je izbrisana granica između vojnika na frontu i civila, ostala je velika materijalna pustoš, više od 55 miliona ljudskih žrtava i ogroman broj ranjenih, naveo je Bakić i podsetio da je u fašističkim logorima smrti i zatvorima ubijeno oko 12,5 miliona ljudi.

„U frontu odvažnih i odlučnih koji su na jednoj strašnoj istorijskoj prekretnici, spasavajući čovečanstvo, imali snage i smelosti da se suprotstave fašizmu i da ga, na kraju, i savladaju bili su – i naš narod, i naša zemlja. U Drugom svetskom ratu, podsetiću, na području nekadašnje Jugoslavije život je izgubilo oko 1,7 miliona ljudi. Naši časni preci su – kao i uvek – i u tom krvavom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju imamo i zato im se, i danas, najdublje klanjamo”, kazao je gradonačelnik Bakić.

Subotica, Stevan Bakić, Dan pobede nad fašizmom, Dan pobede
foto: Grad Subotica

Dodao je da je istorijskoj pobedi nad Nemačkom i njenim saveznicima doprinos dala i Subotica i da je u Drugom svetskom ratu stradalo više od 7.000 građana Subotice koja se ponosi svojom antifašističkom tradicijom i čuva svoje antifašističke tekovine.

„Na nama je da i ubuduće sa ponosom negujemo sećanje na veoma važnu ulogu našeg naroda u antifašističkoj koaliciji i njegov veliki doprinos pobedi nad zlokobnom ideologijom koja je pretila da uništi čovečanstvo. Svedoci smo da i danas, nažalost, ima mnogo onih koji pokušavaju da prekrajaju činjenice, falsifikuju istoriju i umanje ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i da prećute i minimiziraju veliki doprinos slavne Crvene armije“, naglasio je Bakić.

Subotica, Stevan Bakić, Dan pobede nad fašizmom, Dan pobede
foto: Grad Subotica

Svedoci smo, naveo je, i povampirenja fašizma, kako u našem okruženju, tako i šire, i istakao kako pred tim nikada ne smemo da ustuknemo, da protiv toga uvek treba da se borimo i da je jedan od načina za to i nezaborav za žrtve i heroje antifašističke borbe koji i danas iskazujemo.

„Na nama je, naglasio bih to i ovom prilikom, da ne dozvolimo da laž pobedi istinu i da se žrtve proglase za dželate. Na nama je i da o tome otvoreno govorimo. Na nama je, takođe, da i ubuduće budemo posvećeni otkrivanju pune istine o stradalima u logoru Jasenovac i drugim stratištima širom ustaške NDH – istinske fašističke države na prostoru bivše Jugoslavije sa, kako navode pojedini autori, izrazitim antisrbizmom i antisemitizmom koji je prerastao u pokolj ozbiljnih razmera. U sistemu koncentracionog logora Jasenovac, kao što znate, užasan zločin počinjen je uglavnom nad Srbima, Jevrejima i Romima“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Uz podsećanje da su sloboda, pravda, mir, ravnopravnost među narodima i njihovo pravo da budu svoji na svome bili najviši ideali onih koji su u Drugom svetskom ratu porazili fašizam, on je istakao da se za iste te vrednosti bore i današnja Srbija, i njeno rukovodstvo.

Subotica, Stevan Bakić, Dan pobede nad fašizmom, Dan pobede
foto: Grad Subotica

„Ta činjenica mnogima smeta, ali to nas svakako neće pokolebati da na tom putu istrajemo. Baš kao što su u borbi za oslobađanje od fašističkog zla i okupacije istrajali – i pobedili – naši slavni preci. Deveti maj je i dan kada obeležavamo i Dan Evrope koji je, poznato je, povezan sa tekovinama antifašizma. Srećan nam Dan pobede nad fašizmom, kao i Dan Evrope koja je podignuta na temeljima te istorijske pobede“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na Trgu žrtava fašizma obratio se i predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković.

1 / 20 Foto: Grad Subotica

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Jevrejska opština Subotica, „Komunisti Subotice – Centar Tito – Mini Jugoslavija“, Zavičajno udruženje „Dalmacija“, Međuopštinska organizacija civilnih invalida rata Subotica, Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan silni“, Udruženje rezervnih vojnih starešina Bajmok, Srpsko-rusko-belorusko bratstvo „Sveti knez Vladimir“, Gro SPS Subotica, GrO Pokret socijalista, „Besmrtni puk“ Subotica i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, intoniranja himne Srbije „Bože pravde“, obraćanja gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Gradske organizacija SUBNOR-a, kao i prigodnog programa koji su izveli učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“ i pesnik i član Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Geza Babijanović, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track