BEOGRAD: Novi Beograd ima najviše poginulih pešaka, a Vračar najmanje!

Crna statistika

BEOGRAD: Novi Beograd ima najviše poginulih pešaka, a Vračar najmanje!

Beograd -
Jedan od najrizičnijih pešačkih prelaza nalazi se u blizini Kineskog tržnog centra u Ulici Jurija Gagarina. Na toj lokaciji zabeležena je čak 21 nesreća u prethodne tri godine

BEOGRAD- Crna statistika saobraćajnih nezgoda i ove godine, nažalost, ukazuje da su pešaci najugroženiji od svih učesnika u saobraćaju. Zato su u saobraćajnoj policiji još 2010. započeli detaljnu analizu nezgoda na ulicama u kojima stradaju pešaci i izdvojili više od 10 najkritičnijih lokacija.

Jedan od najrizičnijih pešačkih prelaza nalazi se u blizini Kineskog tržnog centra u Ulici Jurija Gagarina. Na toj lokaciji zabeležena je čak 21 nesreća u prethodne tri godine, a poslednja tragedija dogodila se u avgustu kada je starija žena poginula pošto je na nju naleteo tramvaj.

- Od tog broja skoro 80 odsto nezgoda dogodilo na samom prelazu. Zato bi pešaci morali da obrate pažnju pre nego što kroče na prelaz. Ukoliko to ne učine, i oni snose odgovornost - kaže Goran Ivančev, komandir za uviđaje saobraćajnih nesreća. Od početka 2010. do kraja 2012. u gradu je zabeleženo ukupno 2.604 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo čak 138 pešaka. Od početka ove godine do avgusta u 579 saobraćajnih nesreća život je izgubilo 26 pešaka koliko ih je poginulo u istom periodu prošle godine.

- Najveći broj pešaka strada u raskrsnicama i to najčešće prilikom skretanja vozača ulevo, zatim u slučajevima prelaska kolovoza van pešačkog prelaza, na pešačkim prelazima ili prilikom kretanja duž kolovoza.

Pešaci su posebno ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju zbog izloženosti riziku, ranjivosti, grešaka subjektivnog karaktera i vozača i pešaka i propusta regulative - objašnjava Ivančev, koji zajedno sa Zlatkom Belencanom, pomoćnikom načelnika Uprave saobraćajne policije, i Draganom Lončarevićem, saobraćajnim inženjerom, čini stručan tim za analizu saobraćajnih nesreća sa pešacima.

Analiza je pokazala da je najviše poginulih pešaka bilo na Novom Beogradu (20), a najmanje na Vračaru (3) i u Barajevu (2).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track