KRIVAC STAFILOKOKA: Deca otrovana hranom poslata na kućno lečenje
Foto: KURIR

Teška noć u Tiršovoj

KRIVAC STAFILOKOKA: Deca otrovana hranom poslata na kućno lečenje

Beograd -
Bakterije su u hranu izlučile enterotoksin koji izaziva veoma burnu rekciju organizma. Infekcije tog tipa su kratkotrajne, a simpotomi burni, slični gripu. Posledica nema

BEOGRAD - Uzročnik jučerašnjeg trovanja 90 osnovaca od prvog do četvrtog razreda iz nekoliko beogradskih škola jeste bakterija stafilokoka, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje.

Prema onome što kažu stručnjaci, posle prvog udara praćenog dijarejom i povraćanjem, trovanje ovom bakterijom neće imati nikakve dalje posledice po mališane.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović kazao je da prvi rezultati pokazuju da je u pitanju stafilokokna infekcija.

Bakterije su u hranu izlučile enterotoksin koji izaziva veoma burnu rekciju organizma, objašnjava dr Tošović. "Infekcije tog tipa su kratkotrajne, a simpotomi burni, slični gripu", dodao je Tošović i istakao da je terapija simptomatska i da posledica nema.

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević tvrdi da će hitno biti utvrđena odgovornost i kažnjeni krivci. "Ministarstvo zdravlja, ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne inspekcije moraće da se obrate o ovome i mi ćemo, kao predstavnici Ministarstva prosvete zahtevati najoštrije kazne za sve one koji su u lancu odgovorni za ovo. Dakle, ovde nije reč o pojedincu ili jednoj instituciji već i onog ko je distribuirao hranu, najamanje su kriva deca, roditelji i škole u kojima je davana užina", ističe Antonijević.

Podsetimo, đaci Osnovne škole "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji, koji su sa simptomima trovanja hranom bila primljena u dečju kliniku u Tiršovoj, poslata su na kućno lečenje, a samo je jedno dete, zbog dehidratacije, zadržano u bolnici, kazao je jutros direktor te ustanove Zoran Radojičić.

On je rekao da je sa simptomima povraćanja i dijareje pregledano ukupno 80 dece, a jedno dete je ostalo u bolnici, ali se i ono sada oseća oseća dobro. "Pacijenti sa simptomima kao što su povraćanje i dijareja stizala su u bolnicu sve do ponoći", kazao je direktor Klinike u Tiršovoj.

U Dečjoj bolnici "Olga Dedijer" trenutno je 11 dece.

Nešto ranije direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović izjavio je da veruje da nije reč o salmoneli i da je infekcija hranom verovatno nastala tokom pripreme obroka, ali je dodao da su to samo pretpostavke i da ostaje da se utvrdi uzrok.

"Infekcije tog tipa su kratkotrajne, a simpotomi burni, ali nema velikih posledica", dodao je Tošović. Simptomi su kod dece počeli da se javljaju juče tokom popodneva, a iz Gradskog zavoda za javno zdravlje najavljuju da bi precizniji rezultati i uzroci trebalo da bududu poznati tokom dana.

http://www.youtube.com/watch?v=FrymK772Mts

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track