Siniša Mali: Zatekli smo nemar u javnim preduzećima
Foto: Beta

Problem sa likvidnošću

Siniša Mali: Zatekli smo nemar u javnim preduzećima

Beograd -
Pomoć najsiromašnijima neće biti uskraćena, izjavio je predsednik Privremenog veća

BEOGRAD - Početkom sledeće nedelje predstavićemo gradski budžet za narednu godinu, a pomoc najsiromašnijima neće biti uskraćena, izjavio je predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali.On je napomenuo da će naredne godine biti smanjeni i transferi lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta, a gubi se pravo na naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. To je, kako je rekao Beogradu mesečno obezbeđivalo priliv od 700 do 800 miliona dinara.

Predsednik Privremenog veća Beograda očekuje veliki problem sa likvidnošću na početku godine, jer taj minus bi trebalo da se nadoknadi iz poreza na imovinu, ali rešenja za naplatu obveznicima dolaze tek u maju.

Upitan da li će grad zadržati Bus plus, Mali je rekao da se sastao sa predstavnicima Apeksa, da još nije imao vremena da dobije sve podatke, ali da ih očekuje sledeće sedmice. Na pitanje da li su tačne spekulacije da se razgovori sa javnim preduzećima vode kako bi se kriminalizovala prethodna vlast, predsednik Privremenog veća Beograda je rekao da to nije tačno.

"Kada je Privremeno veće došlo, ispostavilo se da su nam u tekućem budžetu potrebne još 7,3 milijarde dinara da bi Grad funkcionisao do kraja godine. Od toga, nedostajući novac je oko pet milijardi, a ostalo, 2,1 milijarda bila su nova sredstva koja su komunalna preduzeća tražila da bi funkcionisala do kraja godine. Ponavljam, 2,1 milijarda. Kada vas neko dočeka sa takvim zahtevom, jedini zaključak je da su sa budžetom mnogo „promašili“.

On je objasnio da "sa druge strane, nemoguće je da baš u decembru mesecu, kada je najpotrebnije, komunalnim preduzećima nedostaju tolike pare. "Ako ste iole odgovorni, logično je da uđete u poslovanje firme, da vidite šta to ne valja. Da li su više potrošili nego što su planirali, kako su potrošili, kako da to ispravimo, šta su prioriteti. To je bio jedini razlog, jer je pred nama bila izrada rebalansa budžeta".

Mali je ocenio da je tu reč o zanemarenom poslovanju, a ne o opstrukciji. "Problem je što se budžet Grada pravio tako da pokriva devet meseci. Na primer, Gradska čistoća je imala ugovor do septembra, posle toga su radili džabe, nemamo pravni osnov da platimo. Sa tim smo se susreli i sve to morali smo da ispravimo kroz rebalans budžeta", rekao je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track