BEOGRAD: Građani oprez počela sezona petardi!

Pojačana kontrola

BEOGRAD: Građani oprez počela sezona petardi!

Beograd -
Kontrolišemo sva prodajna mesta, a naročito ona gde prodaja pirotehnike nije dozvoljena, što podrazumeva pijace, buvlje pijace i uličnu prodaju, kaže Milan Vasović iz Sektora za vanredne situacije

BEOGRAD - U Srbiji je nezvanično počela sezona petardi. Prema zakonu one se mogu kupiti samo u ovlašćnim prodavnicama, čiji su zaposleni obučeni za rukovanje eksplozivnim sredstvima.

Nelegalnim prodavcima pirotehnike i petardi preti 60 dana zatvora. Prodaja maloletnicima je zabranjena i kažnjiva.

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a kažu da često i u blizini škola ima ilegalnih prodavaca petardi i da su pojačali kontrolu.

Milan Vasović iz Sektora kaže da kontrola prodaje pirotehničkih sredstava traje preko cele godine, ali se posebno aktivira uoči novogodišnjih praznika.

"Kontrolišemo sva prodajna mesta, a naročito ona gde prodaja pirotehnike nije dozvoljena, što podrazumeva pijace, buvlje pijace i uličnu prodaju. Zakon je dobar što se tiče bezbednosti pirotehnčkih sredstava, bi možda trebalo pooštriti kaznene odredbe", kaže Vasović.

U Hitnoj pomoći kažu da su proteklih godina imali dosta slučajeva povređivanja zbog nestručnog i neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Dr Đorđe Filipović kaže da su najčešće povrede razderotine i ogrebotine po šakama i rukama.

"Česte su i povrede u predelu potkolenica, kada se petarde na trgovima ili u toku dočeka Nove godine bacaju na zemlju ili pod. Najteže povrede od upotrebe pirotehnički sredstava su povrede lica i očiju, a ponekada može doći i do amputacije prstiju ili delova šake", upozorava doktor.

http://www.youtube.com/watch?v=-3DT_DOKJ7w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track