GORAN VESIĆ: Obavljene sve pripreme za izbore u Beogradu!
Foto: Dado Djilas

Izabran štampač glasačkih listića

GORAN VESIĆ: Obavljene sve pripreme za izbore u Beogradu!

Beograd -
Vesić je precizirao da je tokom decembra 2013. godine Vlada Srbije, na zahtev Privremenog organa, donela odluku da se štampanje glasačkih listića izvrši u preduzeću Službeni glasnik

BEOGRAD - Sekretar Privremenog organa Grada Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su obavljene sve neophodne pripreme da se izbori za odbornike Skupštine grada Beograda koji su raspisani za 16. mart održe u demokratskoj atmosferi u skladu sa zakonom.

On je precizirao da je tokom decembra 2013. godine Vlada Srbije, na zahtev Privremenog organa, donela odluku da se štampanje glasačkih listića izvrši u preduzeću Službeni glasnik.

"Ovo smo učinili zato što, zbog uvođenja privremenih mera u grad Beograd, nije bilo vremena da se sprovede javna nabavka. Zato je izabrano državno preduzeće Službeni glasnik i obezbeđeno da glasački listići budu odštampani na vreme", rekao je Vesić.

On je naveo da je u prethodnom periodu, zajedno sa generalnim sekretarom Vlade Srbije Veljkom Odalovićem i direktorom Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejanom Đurđevićem održao nekoliko sastanaka sa direktorom JP Službeni glasnik Radošem Ljušićem u vezi sa štampanjem glasačkih listića.

"Rukovodstvo Službenog glasnika nas je upoznalo sa novim bezbedonosnim procedurama koje su uvedene u štampariji ovog preduzeća, a koje su u skladu sa najvišim evropskim standardima. Nalazimo se u stalnom kontaktu sa Upravom policije za grad Beograd kako bi se na dan izbora obezbedila potpuna bezbednost svih građana i kao onih koji učestvuju u izbornom procesu", podvukao je Vesić.

On je naznačio da su pre raspisivanja izbora, izvršene promene u sastavu Gradske izborne komisije i precizirao da sada, od 15 članova po pet čine predstavnici SNS i DS, tri predstavljaju SPS, a dva člana DS S.Time je, objasnio je, obezbeđeno da bilo koja politička stranka samostalno ne može da ima većinu u izbornoj komisiji, a zastupljene su sve političke stranke koje su činile raspuštenu Skupštinu grada BeogradVesić je dodao da u skladu sa novim političkim oklonostima, predsednika, zamenika predsednika i sekretara Gradske izborne komisije ima SNS kao što ih je godinama unazad imala DS.

Vesić je rekao i da su zakazani sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde u vezi sa biračkim spiskovima kako bi se obezbedilo da grad Beograd odnosno Sekretarijat za upravu sprovede brisanje dva puta upisanih birača.On je ponovio da će se izbori održati na 1.175 biračkih mesta u 17 opština, da će na biračkim mestima raditi birački odbori koje će činiti predsednik i četiri člana i stalnom sastavu.

"Procenjuje se da će bez predstavnika podnosilaca izbornih lista oko 13 hiljada ljudi biti angažovano na sprovođenju gradskih izbora. Pravo glasa trenutno ima 1.576.795 birača koji će izabrati 110 odbornika u Skupštini grada", rekao je Vesić.

On je naveo i da će, kako su ovo prvi izbori koji se organizuju samo za Skupštinu grada Beograda, Gradska izborna komisija obrazovati radne grupe Gradske izborne komisije u gradskim opštinama.

Prema njegovim rečima, obaveza radnih grupa je da za potrebe Gradske izborne komisije prikupljaju i objedinjuju predloge za stalni i prošireni sastav biračkih odbora, primaju izborni materijal od koordinatora Gradske izborne komisije i predaju izborni materijal biračkim odborima pre glasanja.

"Svi organi Skupštine grada Beograda kao i Gradska izborna komisija će od danas intenzivno raditi na sprovođenju svih preostalih radnji koje su zavisile od termina izbora kako bi 29. januar, kada prema odluci predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića počinju izborne radnje, dočekali potpuno spremni”, poručio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track