ZEMUNSKI KEJ: U nedelju plivanje za Bogojavljanski krst!
Foto: Aleksandar Jovanović

Manifestacija počinje liturgijom i litijom

ZEMUNSKI KEJ: U nedelju plivanje za Bogojavljanski krst!

Beograd -
U nedelju u 9 sati biće održana liturgija u hramu oca Nikolaja, za 11.30 je zakazana litija koja ćje se kretati Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom do Keja oslobođenja, dok je za 12 sati predviđeno osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta

BEOGRAD - Na Zemunskom keju, kod restorana ""Venecija"", u nedelju 19. januara po sedamnaesti put biće organizovano plivanje za bogojavljenski krst, saopšteno je iz opštine Zemun.

Zamenik predsednika opštine i predsednik organizacionog odbora Damir Kovačević najavio je da će svetkovanje početi liturgijom, litijom zemunskim ulicama i viteškim nadmetanjem za titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta".

Kako je navedeno, u 9 sati biće održana liturgija u hramu oca Nikolaja, za 11.30 je zakazana litija koja ćje se kretati Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom do Keja oslobođenja, dok je za 12 sati predviđeno osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta.

Otac Vladimir Pražić iz Nikolajevske crkve, pozvao je sve da dostojanstveno prikažu Zemun dodajući da su na Bogojavljenje svi pobednici i da je to podvig vere, ne samo za plivače, nego i za sve učesnike.Starešina SVEBOR saveza za Beograd Cvjetko Stevanović istakao da je plivanje za Časni krst u svim gradovima Srbije i dijaspori, ove godine, posvećeno je Petru Drugom Petroviću Njegošu, vladiki, pesniku, filozofu i državniku koji je rođen pre dva veka.

On je najavio izradu i postavljanje skulpture koja simbolizuje nosioca Bogojavljenskog krsta, rad autora Milorada Stajčića, na Zemunskom keju.Organizator i pokrovitelj svetkovanja Bogojavljenja je gradska opština Zemun, a suorganizatori su hram svetog oca Nikolaja Miriklijskog iz Zemuna i SVEBOR savez Beograda, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track