ŽELEZNICE SRBIJE: Spremni smo za realizaciju projekta Beograd na vodi!
Foto: Nebojša Mandić

Čeka se završetak Prokopa

ŽELEZNICE SRBIJE: Spremni smo za realizaciju projekta Beograd na vodi!

Beograd -
Stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice odnosno iz centra grada kada bude završena izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu. Prema rečima Simonovića, tako će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad

BEOGRAD - Železnice Srbije su spremne za realizaciju projekta "Beograd na vodi" i ubrzavaju aktivnosti za završetak beogradskog železničkog čvora, izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

Time će biti stvoreni uslovi za uspešno sprovođenje projekta "Beograd na vodi", koji je ima značaj za celu Srbiju, rekao je Simonović.

Stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice odnosno iz centra grada kada bude završena izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu. Prema rečima Simonovića, tako će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad i oslobođeno 80 hektara atraktivnog zemljišta u tzv. Savskom amfiteatru.

Železnice Srbije su 15. januara objavile javni poziv za nastavak izgradnje nove železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra.

Beograd će, kako je rekao, dobiti modernu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove. Prokop danas koriste samo vozovi gradske železnice BG voza, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i medjunarodni putnički vozovi.

Tender za Prokop biće otvoren do 24. februara i njime je predviđen maksimalan rok za izvođenje radova od 420 dana. Simonović je rekao da će kriterijum za ocenjivanje na tenderu biti najniža ponudjena cena.

Čelnik železnica je dodao da to preduzeće sprovodi i ostale aktivnosti kako bi se što brže pristupilo realizaciji projekta "Beograd na vodi".

U okviru projekta izgradnje modernog kompleksa "Beograd na vodi", biće gradjen šoping mol najveći u ovom delu Evrope i kula od 180 metara visine, koja ce se zvati "Belgrejd tauer".

Direktor novoosnovane kompanije "Eagle Hills" Muhamed Alabar predstavio je 18. januara u Beogradu projekat "Beograd na vodi".

On je vlasnik kompanije koja je podigla najvišu zgradu na svetu Burdž Kalifa i spreman je da u projekat "Beograd na vodi" investira više od tri milijarde dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja