ČUDO DA NEMA MRTVIH NA SAJMU: Ostavili decu samu, a sad svi peru ruke od odgovornosti!
Foto: Marina Lopičić

Četvoro đaka povređeno kad se prevrnuo vazdušni tobogan

ČUDO DA NEMA MRTVIH NA SAJMU: Ostavili decu samu, a sad svi peru ruke od odgovornosti!

Beograd -
Deca su padala jedno preko drugog. Vrištali su i plakali, ispričali su očevici; Više od 30 đaka osnovne škole „Aca Milosavljević“ iz Rušnja igralo se na vazdušnom toboganu bez nadzora roditelja, nastavnika i instruktora
1 / 6

BEOGRAD - Suze i jauci!Samo pukom srećom niko od 30 mališana, učenika osnovne škole „Aca Milosavljević“ iz Rušnja, nije nastradao kada se na Beogradskom sajmu u hali 4 prevrnuo tobogan na naduvavanje u okviru „Avantura parka“. Zbog velikog broja dece tobogan se prevrnuo, a 15 mališana palo je na zemlju, pri čemu je četvoro njih lakše povređeno. Pored tobogana u vreme nezgode nije bilo nikog ko bi vodio računa o deci.Jaukali i plakaliVelimir Knežević, predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom, kaže da je bilo strašno kada je tobogan počeo da se ruši i deca padaju.- Stajao sam u blizini tobogana kad sam začuo jauk i galamu. Okrenuo sam se i video da se tobogan okrenuo i pao na desnu stranu. Petnaestoro dece bilo je na podu. Ležali su isprevrtani jedni preko drugih. Posle sekunde zastrašujuće tišine, ponovo su se čuli jauci. Deca su vrištala, bila su u šoku, a onda se začuo plač. Svi smo se uplašili. Bio je to mučan osećaj - priča Knežević i dodaje da je ovo humanitarno druženje đaka iz OŠ „Aca Milosavljević“ organizovano kako bi skupio novac za operaciju kičme njihovog bolesnog drugara Save Nešića (12).Vlasnik: Nisam bio tuDejan Mutavdžić, vlasnik spornog tobogana, kaže da ovaj rekvizit uopšte nije bio naduvan kada su đaci stigli i da je neko tražio da se to učini kako bi deca mogla da se igraju. Međutim, to nije smeo da uradi niko od instruktora jer nema ovlašćenja, već samo nadležna osoba, koja tada nije bila prisutna.- Ja uopšte nisam bio u hali kada se nezgoda dogodila. Tobogan nije bio naduvan kada su deca stigla, već je neko iz organizacije tražio da se to uradi. Videćemo ko je odgovoran - kaže Mutavdžić, negirajući odgovornost.Nije bio vezan sajlomKako smo saznali, ni nastavnici ni instruktori nisu bili pored dece kada se nezgoda dogodila. Po pravilu, na toboganu može da bude najviše desetoro dece težine do 40 kilograma, a bilo ih je 30 i niko o tome nije vodio računa!Aleksandar Gavrić, direktor Sportske organizacije „Avantura park“, potvrdio je da tobogan nije bio obezbeđen.- Tobogan nije bio vezan sajlom jer to nije bilo moguće uraditi na betonu. Instruktori su rekli da je decu bilo teško kontrolisati - rekao je Gavrić.

Svi pali na devojčicuU nesreći su lakše povređeni N. D. (10), I. V. (11), T. D. (10) i V. B. (10). Dvoje dece je primljeno u Urgentni centar, a dvoje na Institut za majku i dete. Neurohirurg Urgentnog centra Miloš Joković kaže da će mališani, iako je reč o lakšim povredama, ostati na bolničkom praćenju jer su pali s prilične visine. Veljko Berić, otac V. B., koji je povredio bradu prilikom pada s tobogana, kaže da je srećan što mu je sin ipak prošao samo s lakšim povredama.- S obzirom na to s koje je visine pao, dobro je prošao. Sada je u redu. Najviše se uplašila devojčica, na koju su popadala sva ostala deca - kaže Berić.Dežurni lekar s Instituta za majku i dete Zoran Paunović navodi da je u toj ustanovi primljeno dvoje dece.- Primili smo devojčicu i dečaka. Dečak se žalio na povredu peta, a devojčica na bolove u slabinskom predelu. Oboma su bolovi brzo prošli - kaže Paunović.

Direktorka školePROFESORI BILI UZ UČENIKEBiljana Mitrović, direktorka škole iz Rušnja, rekla je za Kurir da je juče organizovano humanitarno takmičenje učenika s invaliditetom.- Jedna grupa od dvadesetak učenika trećeg, četvrtog i petog razreda odvojila se da ne bi pravila gužvu i popela na tobogan u blizini. Tog momenta tobogan se preturio! Učitelji i razredne starešine su sve vreme bili prisutni. Ne znam da li ćemo tražiti odštetu. Neki učenici su bili uplašeni i plakali su, ali niko nije ozbiljno povređen - rekla je ona.

Ne postoji propisMALI: PROMENIĆEMO ZAKONPredsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je da će inicirati da se već danas izmeni ili napravi nova zakonska regulativa kako bi se ovakve nezgode izbegle.- Ne postoji propis koliko dece može istovremeno da bude na jednom takvom toboganu. Danas smo možda imali sreće, ali neki naredni put nećemo imati - rekao je Mali.

ČINJENICEPovrede učenika- dečak isekao bradu- devojčica se žali na bol u slabinskom predelu, ali nema preloma- učenica je prebačena u bolnicu zbog pretrpljenog šoka- dečaku je nagnječena peta na koju se naglo oslonio

http://www.youtube.com/watch?v=kdBgHzK1VvI

Zoran Nešić

http://www.youtube.com/watch?v=qhTudtRcc-I

Sava Nešić

http://www.youtube.com/watch?v=ktWfZM3Pp3g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja