Najnovije vesti

DR LONČAR: Šuga je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost!
Foto: KURIR

Zabrana poseta i dalje na snazi

DR LONČAR: Šuga je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost!

Beograd
Želim da kažem građanima da je situacija od pojave oboljenja apsolutno pod kontrolom, bolest se ne širi, svi su zbrinuti i određeno je sve na najvišem, najprofesionalnijem nivou kao u bilo kojoj klinici u Evropi. To za nas nikakva vest i nikakav bauk, naglasio je Lončar

BEOGRAD  - Situacija što se tiče pojave šuge u Klinici za gastroenterologiju KCS je pod kontrolom, bolest se ne širi, preduzete su sve mere i nema razloga za zabrinutost ni pacijenata ni osoblja, izjavio je danas direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao da pojava ove bolesti za zaposlene nije ništa novo, da su to problemi sa kojima se suočavaju i koji se "u hodu rešavaju"

.On je naglasio da se šuga može pojaviti bilo gde, jer je period inkubacije do šest nedelja i da u tom periodu osoba ne zna da je zaražena i prenosi je.

"Želim da kažem građanima da je situacija od pojave oboljenja apsolutno pod kontrolom, bolest se ne širi, svi su zbrinuti i određeno je sve na najvišem, najprofesionalnijem nivou kao u bilo kojoj klinici u Evropi. To za nas nikakva vest i nikakav bauk", naglasio je Lončar.

Na snazi je i dalje zabrana poseta Klinici za gastroenterologiju, "norveškom šugom" zaraženo 16 zaposlenih i to 15 medicinskih sestara i jedan pomoćni radnik, a zarazio ih je pacijent koji leži na intenzivnoj nezi te klinike.

Načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija KCS Vesna Mioljević rekla je da su svi pacijenti koji su bili zbrinuti na odeljenju sa bolesnikom kod koga je šuga dijagnostikovana otpušteni kući, osim jednog koji zbog osnovnog oboljenja nije mogao da bude poslat na kućno lečenje.

"Sve pacijente je pregledao kožni lekar, kao i osoblje koje je bilo u kontaktu sa ovim pacijentom. Nema novoobolelih ni među osobljem ni među pacijentima i želim da naglasim da nema razloga za zabrinutost ni za pacijente ni za osoblje", rekla je ona.

Mioljević je dodala da je to infekcija sa kojom se sreću zaposleni u KCS, da to nije ništa novo i da je to oboljenje koje se u hodu uz adekvatnu terapiju brzo i lako leči.

Zamenik direktora KCS Mirko Kerkez naglasio je da su u ovoj situaciji sve službe maksimalno preduzele sve mere na visokoprofesionalnom nivou, da lekova ima za lečenje, da su pacijenti otpušteni i da su obolele sestre koje su bile u kontaktu sa bolesnikom zbrinute.

"Ova stvar je predimenzionirana. To je obična infekcija koja je bila ranije, dešava se i sada i biće je i u budućnosti", rekao je Kerkez.U Klinici za gastroenterologiju KCS kod pacijenta koji je "rezervoar infekcije" pre pet dana dijagnostikovana je "norveška šuga", a reč je o obliku šuge koji je infektivniji od klasičnog oblika.

"Kod ovog oblika šuge na površini kože zaraženog nalazi se veći broj uzročnika. Prisustvo na koži olakšava brže prenošenje sa obolele na zdravu osobu.

To je razlog što su medicinski radnici koji su bili u kontaktu sa ovom osobom oboleli", rekla je ranije Mioljević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...