MIHAJLOVIĆEVA: Kamerama protiv divljih deponija u Beogradu
Foto: Tanjug

Akcija čišćenja

MIHAJLOVIĆEVA: Kamerama protiv divljih deponija u Beogradu

Beograd -
Moguće je puno uraditi, što dokazuje i vanredna akcija JKP Gradska čistoća tokom nešto više od mesec dana, u kojoj je očišćeno skoro hiljadu kubnih metara raznog otpada na potezu od naselja Belvil do hotela Holidej in, navela je ministarka

BEOGRAD - Na divlje deponije u Beogradu trebalo bi postaviti kamere kako bi se otkrili i kaznili krivci za bacanje otpada, najavljeno je prilikom današnje akcije čišćenja jedne od takvih deponija na Novom Beogradu, kojoj je prisustvovala ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Mihajlović je, govoreći o potrebi postavljanja kamera, rekla da se deponije često ponovo pojavljuju na istom mestu gde se očiste ili na nekom novom, napominjući da su te deponije ruglo, ali i izvor zaraze i da se problem mora sistemski rešiti.

Prema njenim rečima, moguće je puno uraditi, što dokazuje i vanredna akcija JKP Gradska čistoća tokom nešto više od mesec dana, u kojoj je očišćeno skoro hiljadu kubnih metara raznog otpada na potezu od naselja Belvil do hotela Holidej in.

Gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan je rekao da je, bez obzira na rad inspektora, sada teško utvrditi ko baca otpad na divlje deponije, kojih je više od dvesta u gradu, i potiču ili - iz nehigijenskih naselja ili tamo gde razne firme odlažu, čak i opasan, otpad.

Prema njegovim rečima, Grad je, u saradnji sa Gradskom čistoćom, za ovu godinu planirao pet miliona dinara za čišćenje divljih deponija, dovoljno da se u to krene, što će sigurno dati rezultate.Neke od deponija, napomenuo je on, imaju po nekoliko hiljada kubnih metara šuta i drugog materijala.

Prema rečima direktora Gradske čistoće Siniše Lazarevića, za čiščenje ove deponije angažovano je više od 20 komunalnih radnika, pet velikih transportnih vozila i još nekoliko mašina, kako bi se uklonilo preko trista kubika otpada.

Polusatno prisustvo ministarke čišćenju deponije pretvorilo se i u kratki susret s nogu sa Romima, s obzirom da je deponija naslonjena da divlje romsko naselje, ali i razbacana među improvizacijama od kućica. Brzo su se okupili oko nje i požalili uglas da "nemaju vodu, struju i da spavaju pod najlonom", kako je rekao jedan od njih.

Ako mi veruješ, jedva preživljavam. Jesmo Cigani, ali hoćemo kulturno da se ponašamo - da se kupamo i drugo, požalio se jedan mlađi Rom, objašnjavajući da je bez posla i da mu je žena teško bolesna. Očito je da su ovi Romi upoznati, koliko toliko, sa politikom, jer je jedan od njih posle pitanja: "Jesi ti ministarka", impresioniran što je došla među njih, na potvrdan odgovor obećao: "Tebe ima da glasamo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track