Luka Petrović: Đilas laže u vezi sa Trgom Slavija!

Direktor Agencije za investicije Beograda zapanjen izjavom lidera DS

Luka Petrović: Đilas laže u vezi sa Trgom Slavija!

Beograd -
Zapanjen sam lažima koje je danas izrekao Dragan Đilas.Kada sam imenovan za direktora Agencije za investicije i stanovanje, 10. decembra 2013. godine, zatekao sam samo idejni projekat Trga Slavija u fazi izrade i ništa više, navodi Direktor Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda

BEOGRAD - Direktor Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda Luka Petrović odbacio je danas tvrdnje predsednika Demokratske stranke i bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa o rekonstrukciji beogradskog Trga Slavija.

"Zapanjen sam lažima koje je danas izrekao Dragan Đilas u vezi sa Trgom Slavija. Javnost treba da zna pravu istinu o trgu Slavija koja je po Đilasa veoma nepovoljna. Kada sam imenovan za direktora Agencije za investicije i stanovanje, 10. decembra 2013. godine, zatekao sam samo idejni projekat Trga Slavija u fazi izrade i ništa više", navodi se u izjavi Luke Petrovića.

Prema njegovim rečima, Đilas nije ništa uradio u vezi sa trgom, a idejni projekat je završen 5. februara, odnosno više četiri meseca pošto je bivši gradonačelnik smenjen. Đilas je danas kazao da projekat kasni i detaljno izneo planove bivše gradske vlasti o rekonstrukciji trga. Petrović je kazao da je, kao direktor Agencije, odmah pošto je završen idejni projekat, dao nalog projektantu Trga Slavija da izradi glavni projekat.

Po ugovoru izabrani projektant, CIP, ima rok od pet meseci da završi izradu glavnog projekta, dodao je on. Prema njegovim rečima, po završetku glavnog projekta neophodno je da se raspiše tender za izbor izvođača radova, tender za izbor nadzornog organa, da se uporedo sa raspisivanjem tendera vodi proces pribavljanja svih saglasnosti neophodnih za dobijanje građevinske dozvole. Takođe je potrebno da se obezbede saglasnosti svih komunalnih sistema, EDB, Telekom, i Vodovoda i kanalizacije, te da se postupkom eksproprijacije reše imovinsko-pravni odnosi na delu jedne od parcela na Trgu Slavija.

"Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa je kompleksna pravna procedura koja podrazumeva angažovanje Gradskog pravobranilaštva, Ministarstva finansija, gradskih opština Vračar i Savski venac kao i Poreske uprave. Ništa od toga Đilas nije uradio! Ali, to mu ne smeta da laže građane i daje lažna obećanja koja ga ništa ne koštaju jer nikada više neće biti gradonačelnik", naveo je Petrović. Prema njegovim rečima, jedino je tačno da je Đilas i za taj projekat uzeo kredit od sedam miliona evra kao što je "šakom i kapom uzimao kredite i zadužio grad za skoro milijardu evra".

"Kao direktor Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda želim javnost da obavestim da naša agencija sprovodi sve mere predviđene zakonom kako bi se privabile sve dozvole koje su prema zakonu neophodne da bi smo započeli za rekonstrukcijom Trga Slavija. Kako bi procedure bile ubrzane održali smo više sastanaka sa nadležnim ministarstvima, Poreskom upravom i javnim preduzećima", naveo je direktor. Petrović je naveo da će radovi na Trgu Slavija početi u najkraćem mogućem roku čim ispunimo sve zakonske uslove, te da će oni "biti kvalitetni a ne poput Đilasovog Bulevara kralja Aleksandra koji je jedna od najvećih afera u gradu".

Đilas je ranije danas kazao da projekat na Slaviji rešava protočnost saobraćaja, jer bi pešaci prolazili ispod zemlje, a planirana je i fontana sa svetlosnim i muzičkim efektima. "Planirali smo i rekonstrukciju Bulevara oslobođenja sa još jednom trakom, proširenje Mekenzijeve sa još jednom trakom do Kneginje Zorke. Sva ova rešenja dobijena su na konkursu. I danas to stoji, a pojedinci se čak hvale kao da je to njihovo", rekao je predsednik DS. Đilas je sa mesta gradonačelnika Beograda smenjen 24. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track