HITNA POMOĆ OTPISALA BOLESNIKA: Pacijenta iz Grocke ostavili da umre?!
Foto: Marina Lopičić

Dijagnoza bez pregleda

HITNA POMOĆ OTPISALA BOLESNIKA: Pacijenta iz Grocke ostavili da umre?!

Beograd -
Jovu (74) nisu izmerili ni šećer, iako smo rekli da je dijabetičar, niti uradili EKG, ništa! Samo su izmerili pritisak. Otišli su, a mi smo mu dali šećera i vode. Posle 20 minuta otvorio je oči i oporavio se, priča Gojko G. sin bolesnog čoveka

BEOGRAD - On se gasi... pitanje je trenutka kada će umreti, saopštila je doktorka iz Hitne pomoći Doma zdravlja Grocka porodici Jova G. (74) kada je po pozivu došla u kuću dijabetičara nedavno operisanog od kancera. Da se sin nije setio da Jovi daju šećera i vode, tvrdi porodica, pitanje je gde bi on danas bio jer su ga,kako navode, lekari Hitne pomoći iz Kaluđerice “otpisali”.

"Kako smo uopšte živi sa ovakvim lekarima? Moj otac je bio dobro i razgovarali smo normalno u nedelju u četiri popodne, ali mu je sat kasnije pozlilo i oko šest je pao u nesvest. Zvali smo najbližu Hitnu pomoć, u Kaluđerici. Stigli su brzo, ali ništa nisu uradili. Rekli smo im da je u petak izašao iz bolnice, pre tri nedelje je operisao rak na želucu. Izmerili su mu pritisak, tražili otpusnu listu, a onda nam je dr Karalić sažaljivo saopštila da se on “gasi“ i da je pitanje trenutka kad će umreti", revoltiran je Gojko G, sin čoveka koji je samo zahvaljujući porodici ostao živ. "Rekla nam je da zovnemo kada to bude završeno, verovatno kada umre. Nisu ni zapisnik napravili, nisu mu izmerili ni šećer, iako smo rekli da je dijabetičar, niti uradili EKG, ništa! Samo su izmerili pritisak. Otišli su, a mi smo uspaničeno pokušali da mu pomognemo. Aparatom u kući izmerili smo mu šećer i videli da je glukoza dva, ispod minimalnog nivoa. Pridigli smo ga i dali mu šećera i vode. Posle 20 minuta otvorio je oči i oporavio se", kaže Gojko.

Dokktorka je odbila da komenatriše slučaj, a načelnica Hitne pomoći u Grockoj dr Danica Borikić kaže da će ustanova obaviti unutrašnju kontrolu, ali da porodica mora podneti žalbu.

"Lekari su morali da urade EKG, da izmere šećer i nivo kiseonika u krvi pacijentu. Iako u Srbiji nema obavezujućeg protokola šta sve treba da urade, doktori po savesti treba da obave kompletan pregled. Postoje pravila za brzu dijagnostiku Hitne pomoći. Porodica treba da se obrati našem sudu časti", ističe Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

Dr Danica Borikić Načelnica Hitne pomoći u Grockoj kaže da porodica može da podnese prijavu zaštitniku prava pacijenata.

"Ako to urade, obavićemo stručni nadzor. Ako uvidimo da je procedura prekršena, sankcionisaćemo doktorku ili celu ekipu".

Dr Dragiša Stanojević, direktor DZ Grocka kaže da će sprovesti kontrolu ako bude prijava.

"Ljudi bolest najbližih doživljavaju dramatičnije nego lekari koji se sa tim svakodnevno susreću. Ispitaćemo šta se tu dogodilo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track