Ulaz besplatan: Otvoren pčelarski sajam u Beogradu
Foto: Beta

Predstavlja se 100 proizvođača

Ulaz besplatan: Otvoren pčelarski sajam u Beogradu

Beograd -
Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić, koji je tom prilikom istakao da je u prošloj godini ostvaren rekordan izvoz meda od 3.371 tone u vrednosti od 15 miliona dolara

BEOGRAD - Šesti pčelarski sajam otvoren je danas na Beogradskom sajmu i na njemu svoje proizvode predstavlja oko 100 proizvođača meda i uzgajivača pčela.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić, koji je tom prilikom istakao da je u prošloj godini ostvaren rekordan izvoz meda od 3.371 tone u vrednosti od 15 miliona dolara. "Ostvaren je veći devizni priliv od meda, nego od izvoza junećeg i svinjskog mesa zajedno", rekao je on.Kako je dodao u 2007. godini je prosečan pčelinjak u SPOS-u brojao 29 košnica , dok je 2013. završena sa prosečnim pčelinjakom od 49 košnica, što je porast od čak 69 odsto.

Glamočić je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo zalaganje proizvođača za napredak u proizvodnji meda, pa je ministarstvo povećalo ukupan iznos subvencija za pčelarstvo. On je dodao da se planira izdvajanje sredstava za nabavku opreme, kao i kreditna linija sa dinarskom kamatnom stopom od četiri odsto za otvaranje pčelinjih društava.

"Kredit je na tri godine, sa jednom godinom grejs perioda, jer želimo da se poveća broj pčelinjih društava", kazao je on. Glamočić je naveo da Srbija ima kapaciteta da udvostruči proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda. Predsednik SPOS Rodoljub Živadinović kazao je da se sav med koji se proizvede u Srbiji izveze, "a ne izvozi se više, jer se više i ne proizvode". On je naveo da se na dvodnevnoj manifestaciji očekuje oko 8.000 posetilaca, a biće oraganizovana i brojna stručna predavanja.

Na predavanjima će se govoriti o značaju meda, polena, propolisa, matičnog mleča, kvalitetu srpskog meda, a biće predstavljen i projekat SPOS Reka meda oji sufinansira EU i Austrijska agencija za razvoj, koji podrazumeva izradu jedinstvene tegle u kojoj će se prodavati med iz Srbije garantovanog kvaliteta. Pčelarski sajam će trajati i sutra, a tu manifestaciju organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Ulaz na Sajam je besplatan.

U toku vanredna kontrola kvaliteta meda

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je danas da je u toku vanredna kontrola kvaliteta meda po maloprodajnim objektima u Srbiji i da će rezultati biti objavljeni u toku sledeće nedelje.Glamočić je na otvaranju "Šestog državnog pčelarskog sajma" kazao da se vanredne kontrole sprovode zbog brojnih prijava pčelara da postoje zloupotrebe u prodaji meda. "Očigledno je da postoje zloupotrebe, jer kako je moguće da se u prodaji nađe med koji je niži od otkupne cene", kazao je Glamočić.On je dodao, da inspekcija kontroliše kvalitet meda, ambalažu, deklaraciju, kao i eventualno postojanje antibiotika u tom proizvodu.

Glamočić je kazao da će Ministarstvo poljoprivrede u buduće raditi na opremanju laboratorije za kontrolu meda, jer se kako je naveo, osim podsticanja proizvodnje ne sme zanemariti kontrola i edukacija. Ministar poljoprivrede je naveo da se radi i na izradi uputstava za veterinare, za obavljanje nadzora u pčelinjacima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track