BEOGRAD NA VODI: Počelo uklanjanje šina kod mosta Gazela
Foto: Tanjug

Prva faza raščišćavanja

BEOGRAD NA VODI: Počelo uklanjanje šina kod mosta Gazela

Beograd -
Prva faza posla Železnice na projektu Beograd na vodi koja predviđa da se u roku od šest do osam meseci ukloni oko 30 kilometara pruge koštaće 2,55 miliona evra, a ukupno za sve tri faze trebaće oko 307,5 miliona evra i oko pet godina
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Železnice Srbije počele su danas kod mosta Gazela izmeštanje šina kako bi se obezbedila lokacija za objekte prve faze "Beograda na vodi". Direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović kazao je novinarima da će to preduzeće ukloniti u tri faze ukupno 50 kilometara pruge i više od 200 skretnica.

Prema njegovim rečima, prva faza posla Želežnice na projektu "Beograd na vodi" koja je danas počela i koja predviđa da se u roku od šest do osam meseci ukloni oko 30 kilometara pruge koštaće 2,55 miliona evra, a ukupno za sve tri faze trebaće oko 307,5 miliona evra i oko pet godina. "Mi smo planirali da ovaj posao počnemo 9. marta, ali struka kaže da smo spremni da danas krenemo sa uklanjanjem šina, što ukazuje da će i ukupni radovi biti i ranije završeni nego što je predviđeno", kazao je Simonović.

On je precizirao i da mašine koje uklanjaju pruge dnevno mogu obrađivati 300 metara i da se pragovi sami odvajajum, jer su "truli".Simonović je podsetio i da Železnice Srbije koriste 95 odsto zemljišta na kojem bi se gradio "Beograd na vodi".Predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali kazao je da je danas "istorijski dan", jer je projekat "Beograd na vodi" šansa ne samo za prestonicu već i za celu Srbiju. On je naglasio da će u realizaciji ovog projekta biti angažovana domaća građevinska industrija i arhitekti, precizirajući da će biti upošljeno više od 20.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, krajem godine bi trebalo da počnu radovi na izgradnji prva četiri objekta na ovom prostoru.Mali je naveo i da ugovor za izgradnju projekta Beograd na vodi postoji ali da će biti potpisan kada se osnuje preduzeće Beograd na vodi, što se očekuje po formiranju nove vlade. "Ovi koloseci koji se danas uklanjaju su potpuno neupotrebljivi i dobro je što će oni biti sklonjeni u prvoj fazi realizacije ovog projekta", naglasio je Mali.

Mali je kazao i da Ministarstvo saobraćaja i Saobraćajni institut CIP rade na projektu mosta kod Vinče i očekuje se da će se procedura oko tog mosta završiti do kraja godine, a kako je dodao most bi mogao biti izgrađen za četiri do pet godina.Prema njegovim rečima, na prostoru predviđenom za "Beograd na vodi" živi i oko 250 porodica, sa kojima će se uskoro razgovarati i naći "adekvatno rešenje".

Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović kazao je da je realno da se projekat "Beograd na vodi" realizuje do 2019. godine.Mali je ranije izjavio je država blizu potisivanja ugovora sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za realizaciju Projekta "Beograd na vodi", vrednog više od tri milijarde evra.Plan je da se projekat izgradnje 1,8 miliona kvadratnih metara poslovnog, stambenog, kulturnog i komercijalnog prostora na oko 90 hektara zemljišta u takozvanom Savkom amfiteatru, uz desnu obalu Save u centru Beograd realizuje s kompanijom Igl hils Muhameda el Abara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track