SINIŠA MALI: Beograd dužan milijardu i 150 miliona evra!
Foto: Zorana Jevtić

Dugovi veći od predviđenih

SINIŠA MALI: Beograd dužan milijardu i 150 miliona evra!

Beograd -
Mi smo u decembru rekli da obaveze grada iznose oko 960 miliona evra. Međutim, kad smo sagledali stanje stvari, otkrili smo oko 5,6 milijardi dinara obaveza koje grad ima, a za koje nismo znali da postoje, jer nisu bile u sistemu, rekao je Mali

BEOGRAD - Ukupan dug Grada Beograda, prema završnom računu, iznosi više od milijardu i 150 miliona evra, rekao je danas predsednik Privremenog organa uprave Beograda Siniša Mali.

Mali je rekao da je krajem decembra prošle godine dug bio procenjen na 960 miliona evra, ali da se u međuvremenu pokazalo da postoje obaveze grada, "koje nisu bile u sistemu", a koje se "mere milijardama dinara".

"Mi smo u decembru rekli da obaveze grada iznose oko 960 miliona evra. Međutim, kad smo sagledali stanje stvari, otkrili smo oko 5,6 milijardi dinara obaveza koje grad ima, a za koje nismo znali da postoje, jer nisu bile u sistemu", rekao je Mali.

On je naveo da je Privremeni organ uspeo da zaustavi negativan trend zaduživanja grada i neracionalno trošenje novca, ali da u narednom periodu mora da se nastavi maksimalno odgovorno raspolaganje sredstvima grada.

"Troškovi grada su ili isti ili rastu, a prihodi maksimalno opadaju i to je situacija na kojoj moramo da radimo u narednom periodu", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Privremeni organ je sve nepotrebne troškove koji ne utiču na normalno funkcionisanje grada - promocije, reklamiranje, reprezentacije – ukinuo ili smanjio na minimum, a ušlo se i u reprogram delova kredita sa domaćim bankama, kako grad ove godine ne bi plaćao kamate.

"Ušli smo u reprogram nekih delova kredita, posebno sa domaćim bankama - Intezom, Komercijalnom bankom i AIK bankom i uspeli smo da reprogramiramo kredite kako ne bismo bar ove godine morali da plaćamo kamate i da bismo koliko-toliko stabilizovali finansije", rekao je Mali.

On je, govoreći o 100 dana rada Privremenog organa, istakao da je od novembra urađeno dosta toga na infrastrukturnim projektima, da je privremena vlast pokazala da razmišlja i o dugoročnim potrebama grada, ali i da vodi računa o onome što je bitno za svakodnevni život građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track