Ruski car Nikolaj Romanov dobija spomenik u Beogradu
Foto: Nikolaj Romanovi, Vikipedija

Skupština grada će urediti taj park zajedno sa nekim ruskim kompanijama

Ruski car Nikolaj Romanov dobija spomenik u Beogradu

Beograd -
Somenik će biti podignut na prostoru prema Ruskom domu, donacija je Ruske Federacije, a podiže se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića

BEOGRAD - Spomenik poslednjem ruskom caru Nikolaju Romanovu biće podignut u Beogradu, u parku kod republičke skupštine u Ulici kralja Milana, najavio je sekretar Privremenog organa Goran Vesić.Vesić je naveo da je spomenik koji će biti podignut na prostoru prema Ruskom domu, donacija Ruske Federacije, a podiže se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića."Skupština grada će urediti taj park zajedno sa nekim ruskim kompanijama, tako da će taj deo biti uređen na poseban način. To je velika stvar za Beograd", naveo je Vesić ističući da je Nikolaj Romanov zadužio Srbiju i Beograd. Ruski car je, kada je srpska vojska izbegla u Albaniju posle ofanzive austrijske i nemačke vojske, poslao pismo savezničkim silama, Francuskoj i Engleskoj, u kome navodi da će Rusija, ukoliko se ne pošalju saveznički brodovi po srpsku vojsku, istupiti iz rata. Na taj način on je dao veliki doprinos spasavanju srpske vojske."Naša obaveza je da se čoveku koji je nešto konkretno učinio za naš narod odužimo", istakao je Vesić dodajući da će Beograd u narednom periodu pokušati da se oduži i mnogim drugim ljudima koji su učinili nešto za grad, a nemaju svoje obeležje.

Takođe, Vesić je, na pitanje da li će biti novi gradski menadžer, rekao da je uobičajeno da uvek kada se završe izbori, krenu spekulacije oko toga ko će biti na kojoj funkciji. "Ja ne zameram novinarima što se bave tom temom. Međutim, potrebno je sačekati izbor gradonačelnika, koji će predložiti svoj tim, a njegovu okosnicu će činiti tim koji je vodio Beograd u ovom prelaznom periodu. Ko će biti u tom timu, biće poznato posle konstitutivne sednice Skupštine grada, koja će biti održana tokom aprila. Jedino je izvesno da smo predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ja na odborničkoj listi", rekao je Vesić.Kada je reč o rokovima kada će nova gradska vlast biti formirana, Vesić je istakao da su oni precizirani zakonom. Tačnije, predsednik Privremenog organa do 2. aprila treba da sazove konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda, koja mora da se održi do 17. maja 2014. godine. Posle toga zakonski rok je da se izabere novi gradonačelnik i Gradsko veće. Na toj prvoj sednici se bira predsednik i sekretar Skupštine, i Administrativno-mandatna komisija, ali nije isključeno da se na toj prvoj sednici izabere i gradonačelnik i Gradsko veće. U svakom slučaju, poslednji rok da se izabere gradonačelnik je 17. jun 2014. godine - istakao je Vesić i izrazio očekivanje da će sva kadrovska rešenja biti doneta tokom maja."Bez obzira na taj ozbiljan posao, Siniša Mali i ja, u saradnji sa ostalim članovima Privremenog organa, svim sekretarijatima i javnim preduzećima, radimo veoma ozbiljno na izradi gradskog budžeta. Spremni smo da već do kraja maja izađemo sa predlogom za budžet grada Beograda, koji će usvojiti novi saziv Skupštine grada, kada će se tačno znati budući planovi novih organa vlasti i šta su prioriteti u prestonici", najavio je Vesić, uz podsećanje da se grad nalazi na privremenom finansiranju.On je, odgovarajući na pitanje o trenutnom finansijskom stanju u gradu, rekao da je zbog zatečenog stanja situacija i dalje teška, ali da je pod kontrolom.Vesić je podsetio građane koji imaju dugovanja prema JKP „Parking servis" da iskoriste period do 1. aprila i potpišu reprogram duga prema tom preduzeću, kao i to da se završava reprogram sa „Infostanom", te da se na taj način omogućava građanima da zaostale obaveze plate na rate. Na taj način se, rekao je Vesić, obezbeđuje priliv u gradska preduzeća i gradski budžet, a dodatno se ne opterećuju građani.On je u ime Uprave za javne prihode grada Beograda podsetio i pravna lica da su dužna da evidentiraju porez na imovinu, da je rok 31. mart, te da su „kazne veoma velike po zakonu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track