Mali: Žrtve bombardovanja 6. aprila da se ne zaborave!
Foto: Fonet

Predsednik Privremenog organa Beograda

Mali: Žrtve bombardovanja 6. aprila da se ne zaborave!

Beograd -
Tada je Beograd imao oko 370.000 stanovnika, od kojih je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.274 Beograđana, dok nezvanični govore da ih je bilo oko 4.000, podsetio je Mali

BEOGRAD - Polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji žrtava bombardovanja 1941. na Novom groblju predstavnici Privremenog organa Beograda, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i udruženja građana odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, koji je venac položio u ime Grada, podsetio je na veliki broj stradalih i štetu koju je prestonica Srbije pretrpela u bombardovanju, istakavši da je obaveza očuvanje sećanja na te žrtve i izrazio nadu da se to više neće ponoviti u istoriji Beograda.

Prema njegovim rečima 6. april 1941, kada je bombardovan Beograd, bio je jedan od “najdužih” dana u istoriji glavnog grada.

"Ne samo što je porušen veliki broj zgrada, kada smo izgubili Narodnu biblioteku sa više od 300.000 knjiga, već je i veliki broj Beograđana izgubio život. Tada je Beograd imao oko 370.000 stanovnika, od kojih je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.274 Beograđana, dok nezvanični govore da ih je bilo oko 4.000", podsetio je Mali.

Ranije danas predstavnici Privremenog organa i udruženja građana “6. april” i civilnih invalida rata položili su vence stradalim sugrađanima na platou Ðoke Vještice, ispred palate “Beograd”, na granitni krst u porti Vaznesenske crkve, kao i na spomen obeležje u Karađorđevom parku.

Položio venac... Goran Vesić
Položio venac... Goran Vesić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track