SKANDAL: Nova vlast u Beogradu smanjila naknade za sve porodilje!
Foto: Think

Evo kako brinu o natalitetu

SKANDAL: Nova vlast u Beogradu smanjila naknade za sve porodilje!

Beograd -
U Beogradu naknada za prvo dete sada će biti 20.000 umesto 50.000 dinara

BEOGRAD - Da li seovako stimuliše natalitetu Srbiji?

Grad Beograd u petak je doneo novu odluku o oblicima zaštite porodilja kojim je propisano da se znatno manje novca izdvaja za njih.

Naime, trudnice će ubuduće dobijati mnogo manje para, tačnije naknada za prvo dete neće više iznositi 50.000, već 20.000 dinara. Ali to nije sve, Grad Beograd je smanjio naknade, ali je zato povećao potrebnu papirologiju.Naknada je smanjena i za zaposlene porodilje, pa one koje su do juče od Grada dobijale 25.000, sada će imati naknadu od 10.000 dinara.Angelina Radulović iz udruženja Roditelj kaže da su veoma zabrinuti i nezadovoljni zbog ove odluke.Udar na najosetljivije- Nije nam jasno zašto se odmah smanjuju prava jedne od najosetljivijih grupa - porodilja i dece, dok se formalno ista ta vlast zalaže za natalitet i smanjenje bele kuge. Jednokratna pomoć porodiljama, naročito nezaposlenim, često je jedini novac koje one imaju na raspolaganju posle porođaja, u situaciji kada im troškovi postaju mnogo veći - kaže Angelina.Iz Gradske uprave juče je saopšteno da će Grad Beograd nastaviti da pomaže zaposlene i nezaposlene porodilje, ali je visina novčanih davanja smanjena zbog teške finansijske situacije u gradu.Razlog - manjak u kasi- Odlukom o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada zaposlene porodilje od 25. aprila dobijaju 10.000 dinara, a nezaposlene 20.000 zbog ograničenih sredstava na računu. Sekretarijat za socijalnu zaštitu i stručne službe revidirale su raniju odluku i odredile ove iznose novčanih pomoći korisnika - kaže Nenad Matić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu, i dodaje da je dodatna dokumentacija neophodna zbog utvrđivanja socijalnog statusa podnosioca zahteva, ravnomernije i pravednije raspodele ograničenih sredstava.

ČINJENICEPotrebna dokumentacija- podnošenje zahteva- izvod iz matične knjige rođenih za dete- lična karta- izvod iz matične evidencije Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja- izvod iz matične knjige venčanih- lična karta supruga ili vanbračnog partnera- prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete ili decu- potvrda o prihodima domaćinstva isplaćenih u prethodna tri meseca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track