SMANJENE NAKNADE ZA PORODILJE: Žrtvujete roditelje i decu zarad političkih igara
Foto: Think

Roditelji u prestonici ogorčeni zbog odluke Grada Beograda

SMANJENE NAKNADE ZA PORODILJE: Žrtvujete roditelje i decu zarad političkih igara

Beograd -
Portal Bebac i udruženje Roditelj traže od gradskih vlasti da preispitaju odluku o drastičnom smanjenju novčanih naknada za novorođenčad i porodilje

BEOGRAD - Besni.Vaša odluka, kao predstavnika vlasti u Beogradu, da smanjite naknade za porodilje sa 50.000 na 20.000 dinara u najmanju ruku je skandalozna i apsolutno neprihvatljiva za roditelje. Za takav sramni čin ne postoji nikakvo opravdanje, nego samo jeftini izgovori koje nam servirate. Roditeljstvo ne poznaje stranačku ideologiju i nikako ne bi smelo da bude sredstvo za vaše političke igre i stranačka prepucavanja. U ovom slučaju, zbog sopstvene nesposobnosti i neorganizovanosti, žrtvovali ste roditelje i njihovu decu i time direktno ugrozili njihovu egzistenciju.Ovo je objavio roditeljski portal bebac.com nakon odluke Grada Beograda o oblicima zaštite porodilja kojom je propisano da se znatno manje novca izdvaja za njih. Oni su oštro osudili ovu odluku jer, kako kažu, glavni grad Srbije treba da bude primer ostalima.- Vi ste odlučili da roditelje jednostavno obrišete sa svoje liste prioriteta i time im jasno stavite do znanja da su vam apsolutno nevažni - poručili su Gradu i dodali da zahtevaju da se ova odluka promeni. Dragana Soćanin, predsednica udruženja Roditelj, smatra da Grad mora dati dobro obrazloženje zašto su ovo uradili.- Oni treba da smanje broj nezaposlenih žena, a ne da smanjuju cifru. Žalosno je što je takav sistem da je žena na poslu diskriminisana zato što u nekom trenutku želi da rodi. Čist primer je kad se u nekim firmama potpisuju ugovori da žena u narednih pet godina neće ostati u drugom stanju. Sramno je što se ukida novac najugroženijoj grupi.Podsetimo, ubuduće naknada za prvo dete neće više iznositi 50.000, već 20.000 dinara. No, to nije sve, Grad Beograd smanjio je naknade, ali je zato povećao potrebnu papirologiju.

SekretarijatUREDBA NA SNAZI OD 25. APRILAIz Sekretarijata za socijalnu zaštitu kažu da će svi zahtevi za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje zaposlenim i nezaposlenim porodiljama koji su podneti zaključno sa 24. aprilom 2014. godine biti rešeni u skladu s tada važećom odlukom.- Nova odluka o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda stupila je na snagu 25. aprila - kažu u ovoj ustanovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track