GRADONAČELNIK MALI: Beogradu nedostaje 14,3 milijarde dinara za isplatu obaveza!
Foto: Fonet

Deficit gradskog budžeta 16,1 odsto

GRADONAČELNIK MALI: Beogradu nedostaje 14,3 milijarde dinara za isplatu obaveza!

Beograd -
Mali je kazao da su već za isplatu dospele obaveze od 10,1 milijardu dinara, a do kraja godine treba isplatiti i 4,2 milijarde dinara za plate i razne subvencije

BEOGRAD - Budžetu grada Beograda sada nedostaju 14,3 milijarde dinara za isplatu svih obaveza do kraja godine, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U razgovoru sa novinarima u Skupštini grada, Mali je kazao da su već za isplatu dospele obaveze od 10,1 milijardu dinara, a do kraja godine treba isplatiti i 4,2 milijarde dinara za plate i razne subvencije.

Gradonačelnik je dodao da je sada deficit gradskog budžeta 16,1 odsto, što je među rekordinim deficitima u Evropi.

"Zbog toga nema kredita koji mi u ovom trenutku možemo da dobijemo. Zato je pokušaj da se smanje davanja jedini način da se izbegne bankrot", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, godišnja socijalna davanja u gradu bila su 5,6 milijardi dinara, a za njih nije bilo efikasne kontrole - nije se tačno znalo ni kome se ni zašto daje.

"Grad je obećavao, a nije plaćao. Pokušaćemo sada da smanjimo socijalna davanja na 3,6 milijardi dinara. To važi do jeseni kada ćemo praviti novi budžet, pa ćemo onda videti šta možemo u sledećoj. Cilj je da ne trošimo više nego što zarađujemo", rekao je Mali.

Gradonačelnik je dodao da je u toku izrada socijalnih karata koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine i od kojih će zavisiti buduća socijalna davanja. Prema njegovim rečima, ne štedi se samo u oblasti socijale, već je krenula oštra štednja i u gradskoj administraciji i u javnim preduzećima.

U obraćanju novinarima iznet je i podatak da je utvrđeno da javna gradska preduzeća imaju oko 900 službenih vozila, a da će kao višak biti prodato oko 350.

Mali je kazao i da se Direkciji za gradsko građevinsko zemljište duguje oko 30 milijardi dinara i da će gradska uprava učiniti sve da se ta dugovanja regulišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track