SLAVA BEOGRADA: Spasovdanska litija menja režim saobraćaja
Foto: Zorana Jevtić

U spomen na 1403. godinu

SLAVA BEOGRADA: Spasovdanska litija menja režim saobraćaja

Beograd -
Beograđani u četvrtak od 11 do 14 časova, zbog održavanja litije, ne bi trebalo da parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša, kao i u Dobrinjskoj, na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata jer će biti uklonjena

BEOGRAD - U Beogradu će sutra biti obeležena gradska slava Spasovdan, a kroz grad će proći litija.

Najavljeno je da će litija kroz centar grada krenuti u 11.30 ispred Vaznesenjske crkve. Hrišćani sutra slave Vaznesenje u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus poslednji put javio učenicima.

Taj praznik se obeležava po pravilu 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak.

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije. Ta slava je obnovljena 1993. godine kada je za Spasovdan ulicama Beograda prošla litija, prvi put posle 46 godina.

Tokom litije, koja se održava u čast krsne slave grada, Vaznesenja Hristovog, u četvrtak, 29. maja, na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja.

Od 11 do 14 časova, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj pojedine deonice, i kako litija bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj, navodi se u saopštenju.

Trasa litije je sledeća: Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog vaznesenja) – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Kralja Milana – Terazije (zaustavljanje pet do deset minuta ispred hotela „Moskva”) – Kneza Mihaila – Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) – Kneza Sime Markovića –Pop Lukina – Brankova – Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) – Dobrinjska, preneo je Beoinfo.

Tog dana, od 10 do 15 časova, svi privremeni montažni objekti koji ometaju trasu litije biće uklonjeni (pokretni prodajni objekti i bašte otvorenog tipa).

Kako se navodi u saopštenju, Beograđani od 11 do 14 časova, zbog održavanja litije, ne bi trebalo da parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša, kao i u Dobrinjskoj, na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata jer će ih ukloniti ekipe JKP „Parking servis”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja