ALARMANTNO: Prodavao peršun zaražen salmonelom
Foto: Zorana Jevtić

Otkriveno zaraženo povrće na Novom Beogradu

ALARMANTNO: Prodavao peršun zaražen salmonelom

Beograd -
Institut „Batut“ saopštio da uzorak sa tezge u Bloku 44 sadrži opasnu bakteriju, a poreklom je najverovatnije iz Slanaca

BEOGRAD - Alarmantno.Peršun zaražen opasnom bakterijom salmonelom otkriven je na zelenoj pijaci u Bloku 44 na Novom Beogradu, saznaje Kurir. Analize uzoraka povrća koje je po nalogu uprave „Gradskih pijaca Beograd“ uradio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazale su da uzorak peršuna koji je najverovatnije poreklom iz Slanaca ili Velikog Sela sadrži salmonelu.- Analize su pokazale da od 15 uzoraka s različitih pijaca samo jedan uzorak peršuna sadrži salmonelu, a jedan uzorak blitve je organoleptički neispravan, to jest miriše na kiselo i ubuđao se od vode. Radi se o uzorku peršuna uzetog s tezge preprodavca na pijaci u Bloku 44 na Novom Beogradu koji veruje da je peršun poreklom iz Slanaca ili Velikog Sela, a ta mesta su bila delimično poplavljena - kaže dr Zorica Jovanovski iz Instituta za javno zdravlje i dodaje da su uzorci povrća uzeti s pijaca pre nedelju dana.Ona je objasnila da građani koji su eventualno kupili peršun zaražen salmonelom ne moraju i oboleti od ove bakterije.- Zdravi ljudi koji imaju dobar imunitet ne moraju da se zaraze salmonelom ako su peršun dobro oprali. Takvo povrće nije opasno ukoliko se dobro opere, potopi da odstoji u vodi i opet opere, a onda termički obradi najmanje pet minuta. Zato je preporuka da se peršun stavlja odmah u jelo da se skuva, a ne na kraju - ističe Jovanovski.

„Gradske pijace“NIJE LEGALAN PRODAVACZamenik direktora „Gradskih pijaca Beograd“ Saša Rokvić ističe da je peršun zaražen salmonelom prodavao „divlji“ preprodavac Radivoje Nikolić sa Uba.- On nema zakupljenu tezgu na pijaci. Tvrdio je da je peršun kupio s kamiona kod Bajlonijeve pijace i da pretpostavlja da je roba iz Slanaca. Peršun je salmonelom verovatno zaražen iz kanalizacije tokom poplava ili je zalivan zagađenom vodom - kaže Rokvić i dodaje da će ovaj slučaj istražiti nadležni organi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track