BEOGRAD: Obeležena 146. godišnjica smrti kneza Mihaila
Foto: Tanjug

U Sabornoj crkvi

BEOGRAD: Obeležena 146. godišnjica smrti kneza Mihaila

Beograd -
Knez Mihailo je jedan od prvih velikih reformatora one male Srbije i čovek koji je u to vreme shvatio gde se Srbija nalazi, onakva kakva je bila posle 500 godina otomanske vladavine, koji je Srbiju okrenuo na pravu stranu i pokušao da je osavremeni ali koji nije bio shvaćen od svog naroda, kazao je Dragan Popović, sekretar ministarstva za rad

BEOGRAD - U Sabornoj crkvi u Beogradu danas je obeležena 146. godišnjica smrti kneza Mihaila, jednog od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara, a državnu delegaciju predvodio je sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Kraj sarkofaga kneza Mihaila položeni su lovorovi venci i odate državne i vojne počasti. Popović je rekao da je knez Mihailo bio jedan od prvih velikih reformatora Srbije i čovek koji je u to vreme shvatio gde se Srbija nalazi i koji ju je okrenuo na pravu stranu.

"Danas je važan dan da se setimo nekih ljudi u našoj istoriji koji su shvatili vreme u kome žive. Kneza Mihailo je jedan od prvih velikih reformatora one male Srbije i čovek koji je u to vreme shvatio gde se Srbija nalazi, onakva kakva je bila posle 500 godina otomanske vladavine, koji je Srbiju okrenuo na pravu stranu i pokušao da je osavremeni ali koji nije bio shvaćen od svog naroda", rekao je Popović i dodao da je naša obaveza da takve ljude pamtimo.

Pre početka državne ceremonije održan je verski obred koji je služio starešina Saborne crvke protojerej Petar Lukić.Takođe, vence su položili i visoka delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.Knez Mihailo Obrenović vladao je Srbijom u dva navrata od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine, a ubijen je u atentatu u Topčideru 11. juna po starom, odnosno 29. maja 1868. godine po novom kalendaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track