BEOGRAD NA VODI: Železnica demontirala 23 kilometra šina!

BEOGRAD NA VODI: Železnica demontirala 23 kilometra šina!

Beograd -
Od 8. marta, kada su radovi započeli, do danas, srpske železnice su sa četiri lokacije na prostoru glavne železničke stanice "Beograd" demontirale 11.378 metara koloseka, odnosno 22.756 metara starih šina, sa pripadajućim starim kolosečnim priborom raznih tipova, kao i 40 skretnica

BEOGRAD - "Železnice Srbije" su u prethodna tri i po meseca sa prostora železničke stanice "Beograd" skinule oko 23 kilometara šina da bi mogao da se realizuje projekat "Beograd na vodi", saopšteno je danas iz tog javnog preduzeća.

Od 8. marta, kada su radovi započeli, do danas, srpske železnice su sa četiri lokacije na prostoru glavne železničke stanice "Beograd" demontirale 11.378 metara koloseka, odnosno 22.756 metara starih šina, sa pripadajućim starim kolosečnim priborom raznih tipova, kao i 40 skretnica.

Iako su zbog opasnosti od velikih poplava u drugoj polovini maja mašine desetak dana bile sklonjene sa prostora železničke stanice "Beograd", železničari su intenzivnim i požrtvovanim angažovanjem uspeli da to vreme nadoknade, pa se skidanje šina sada odvija efikasno.

U prvoj fazi treba da bude demontirano oko 50 km šina, a rok je šest do osam meseci, što znači da "Železnice Srbije", i pored problema izazvanih poplavom, poštuju rokove.Radovi su 8. marta započeti na tzv. Zapadnoj ploči, zatim u aprilu na Severnoj ploči, a u maju na prostoru Blok Obala - Blok Prelaz i Beograd spoljna - carinski koloseci.Pored 23 km starih šina, demontirano je i 40 skretnica, od kojih su pet upotrebljive i biće korišćene na drugim prugama.

Demontirano je, takođe, oko 5.000 starih kolosečnih pragova, skoro 12.500 komada raznog upotrebljivog sitnog kolosečnog pribora, 50 kubika stare skretničke građe, oko 400 upotrebljivih drvenih kolosečnih pragova, 1.840 kilograma starog bakra, 33 stubova kontaktne mreže, 788 starih betonskih pragova i slično.

Materijali koji mogu da budu upotrebljeni već su na novim lokacijama, pa su tako betonski pragovi prevezeni u Vladičin Han, oko 1.200 metara kompletnih šinskih polja u Sremsku Mitrovicu, za remont pruge kod Petlovače, a drveni pragovi za Banju Koviljaču.

U prvoj polovini juna firme koje su pobedile na javnoj licitaciji za otkup starog gvožđa demontiranog u stanici Beograd otpremile su ukupno 1,8 tona starog bakra i 425 kubnih metara starih kolosečnih i skretničkih pragova, navodi se u saopštenju "Železnica Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track