BEOGRAD NA VODI: Svečano otkrivena maketa projekta!
Foto: Tanjug

Projekat Beograd na vodi

BEOGRAD NA VODI: Svečano otkrivena maketa projekta!

Beograd -
Vučić je istakao da će u prvoj fazi projekta Beograd na vodi biti izgrađena četiri objekta, najveći šoping mol na Balkanu, kao i Beogradska kula, kao najveći i najvažniji objekat u gradu i da će na insistiranje srpske strane pre kraja 2016. biti završen spoljni deo Beogradske kule
1 / 19 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Maketa projekta “Beograd na vodi” svečano je otkrivena danas nekoliko minuta posle podne na otvaranju renovirane zgrade "Geozavoda" u Karađorđevoj 48.

Foto tanjug
Foto tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu "Geozavoda" nekoliko minuta pre podneva.

On je s osmehom na licu posmatrao renoviranu zgradu, a zatim sa Sinišom Malim kročio u prostoriju u kojoj se nalazi još neotkrivena maketa.

Premijer Srbije je na predstavljanju projekta "Beograd na vodi" rekao da je sve što se dešava ovih dana dokaz da to "neće ostati pust san već nešto što će se zaista dogoditi".

Vučić je rekao da je dokaz za to renoviranje "Beogradske zadruge", koje prema njegovim rečima predstavlja konkretan početak projekta i istakao da je ona potpuno promenila izgled Karađorđeve ulice.

"Naš plan je da tako promenimo ceo Beograd, da promenimo lice Srbije, da cela zemlja izgleda ovako čisto i umiveno kao ova zgrada", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će u prvoj fazi projekta "Beograd na vodi" biti izgrađena četiri objekta, najveći šoping mol na Balkanu, kao i Beogradska kula, kao najveći i najvažniji objekat u gradu.

On je naveo da su u toku obimni, kako je rekao, nevidljivi radovi u usklađivanju svih planova, a otkrio je i da će na insistiranje srpske strane pre kraja 2016. biti završen spoljni deo "Beogradske kule".

Foto Printscreen
Foto Printscreen

"Gospodin Al Abar je rekao da bi to bio rekord i za njih", rekao je Vučić.

Vučić je na početku govora čestitao građanima na renoviranoj zgradi "Beogradske zadrugu", a zahvalio se i partnerima UAE istakavši da su oni u potpunosti finansirali njenu obnovu.

Premijer je rekao da je 300 ljudi iz Srbije radilo za novac Muhameda al Abara i "Igl hilsa", ali da oni kriju podatke o novcu.

"Trebalo je da budu 2,5 miliona evra, ali verujem da je sve ovo koštalo više", rekao je uz osmeh Vučić.

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed el Abar zahvalio je Vladi Srbije na poverenju ukazanom njegovoj kompaniji i rekao da je zadovoljstvo i čast raditi u Srbiji.Albar je rekao i da će cela investicija 3,1 milijardu evra, da će biti građena modernom tehnologijom, ali da će duh grada kakav je Beograd ostati sačuvan

Ispred renovirane zgrade Beogradske zadruge u kojoj će u podne biti predstavljen Master plan projekta Beograd na vodi okupio se veliki broj novinarskih ekipa, kao i zainteresovanih građana.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

Vidno je i prisustvo policije, a novinari snimaju zgradu koja je rekonstruisana prvi put posle 60 godina.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed el Abar stigli su u renoviranu zgradu Geozavoda, koju će u podne svečano otvoriti i predstaviti Master plan Beograda na vodi.

Saobraćaj u Karađorđevoj ulici odvija se bez većih zastoja, dok su pojedine sporedne ulice zatvorene za vozila.

U zgradi beogradske zadruge postavljena maketa Beograda na vodi

Rekonstrukciju Beogradske zadruge, spomenika kulture, sagrađenog 1907. godine, finansirao je arapski investitor, a u tom zdanju će biti postavljena velika maketa "Beograda na vodi" i u njoj će se nalaziti prodajni i promotivni centar projekta.

Zgrada Geozavoda biće otvorena za sve građane i oni će tu moći da saznaju detalje u vezi sa projektom, koji je svetsku premijeru imao pre tri meseca na međunarodnom sajmu nekretnina u Kanu, a master plan je predstavljen i u Dubaiju.

Uoči svečanog otvaranja, danas u podne, ispred Železničke stanice je postavljen veliki reklamni pano, na kojem je prikazan "Beograd na vodi" uz poruku "Slavimo Beograd".

Igl hils ulaže u projekat 3,1 milijardu dolara

Inače, arapski partner, kompanija "Igl hils", uložiće 3,1 milijardu dolara u projekat na desnoj obali Save, u Savskom amfiteatru, i kako je najavljivano, izgraditi oko dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora.Očekuje se da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni, odnosno u februaru ili martu 2015. godine, a prvo će biti izgrađeni kula od 210 metara i šoping mol.

U prvoj fazi radova biće izgrađene i četiri posebne zgrade - dva hotela i dve stambene jedinice.Prepreka za izgradnju kule više nema, jer je van snage stavljena Studija koja je ogranicavala visinu objekata u prestonici, čime bi njen izgled uskoro mogao da bude značajno izmenjen.

Nosilac posla na projektu uređenja savskog priobalja, od Brankovog mosta do kompleksa Beogradskog sajma, u ime Vlade Srbije, biće Društvo sa ograničenom odgovornošću "Beograd na vodi", koje je danas osnovano.Istovremeno se priprema urbanistička dokumentacija za pocetak radova, neophodna kako bi se na vreme izdale građevinske dozvole, a paralelno se radi i na raščišćavanju lokacije i rešavanju pravno imovinskih odnosa.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

Osim što će promenti izgled glavnog grada, projekat "Beograd na vodi" uposliće građevinsku industriju i zaposliti veliki broj građana iz cele zemlje, što će, prema najavama, pokrenuti i celokupnu privrednu aktivnost.Premijer Vučić ranije je istakao da je projekat "Beograd na vodi" projekat cele Srbije, koji će unaprediti mnoge sektore, a naročito građevinsku industriju."Beograd će postati regionalni centar. Bićemo zemlja koja privlači najveći broj turista i investitora u regionu... Ovaj projekat znači novo rođenje Srbije", poručio je Vučić.

Prioritet novih gradskih vlasti

Građevinski projekat Vlada Srbije i UAE uvešće nove standarde životnog stila i dati snažnu podršku budućem razvoju Beograda i Srbije, saopšteno je iz Nemanjine 11, dok je gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao će taj poduhvat u potpunosti promeniti perspektivu grada i uticati na ulagače da srpsku prestonicu vide kao investicionu destinaciju.

"Taj projekat jedan je od prioriteta nove gradske vlasti i želimo da Beograd sledeće godine bude ponovo grad dizalica i kranova", rekao je ranije u izjavi Tanjugu gradonačelnik Beograda.

U okviru projekta "Beograd na vodi" deo oko Karađordeve ulice će uglavnom biti restauriran, kako bi ponovo postala jedna od najlepših ulica u gradu.

Rekonstrukcija Geozavoda u Karađorđevoj 48, prvi put posle 60 godina, počela je u martu ove godine, a u nju je arapski investitor uložio oko dva miliona evra.

Zgrada je delo Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, a pre nego što se u nju uselio Geološki institut, tu se nalazila Beogradska zadruga.

( Blic/Tanjug/ B92)

Vučić: Zemljište neće menjati vlasnika

BEOGRAD- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi neće menjati vlasnika, već da će biti dat u zakup na određeni broj godina, a investitor tog projekta Muhamed el Abar da će projekat biti realizovan u saradnji sa domaćim arhitektama.

Vučić je, na predstavljanju Master plana projekta Beograd na vodi, rekao da će Beograd uložiti u rašćišćavanje prostora Savskog amfiteatra oko 200 miliona evra, a možda i manje.Premijer je rekao da će arapski investitior uložiti više od tri milijarde, a možda, čak, i četiri milijarde evra i da će u skladu sa investicijom biti podeljen i profit.

Upitan da prokomentariše pad akcije kompanije Arabtek iz Dubajia za 50 odsto, Vučić je rekao da je vrednost te kompanije, čak, umanjena. On je, naime, objasnio da je njena vrednost i dalje viša od deset konsolidovanih budžeta Srbije.

Upitan da li će Beograd na vodi promeniti izgled starog Beograda, što su neke od kritika u javnosti, rekao da mu "ne pada na pamet" da se povlači ispred projekta koji je čist, dobar za građane Srbije i celu zemlju ističući da će tokom njegove izgradnje razgovarati i sa arhitektama i urbanistima iz Srbije.

"Umestio autobuske i železničke stanice, koje očajno izgledaju, umesto baraka i betonskih baza graditi spomenike i muzeje. Neki u tome traže primedbe... A ja u tome neću da učestvujem", rekao je Vučić i dodao da želi "lep, umiven i čist grad", kao što je renovirana zgrada Geozavoda.

http://www.youtube.com/watch?v=lOmo4jUePZA
http://www.youtube.com/watch?v=CTCPqLRS7Dc
http://www.youtube.com/watch?v=bEuIIjh4WQE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja