70. GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Formiran svečani organizacioni odbor!
Foto: Youtube Printscreen

Centralna proslava 20. oktobra 2014. godine

70. GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Formiran svečani organizacioni odbor!

Beograd -
Predsednik Svečanog odbora je gradonačelnik Siniša Mali, a članovi su gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, reditelji Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić i još 18 osoba iz javnog i kulturnog života

BEOGRAD - Grad Beograd formirao je danas Svečani i Organizacioni odbor za obeležavanje 70. godina od oslobođenja Beograda od fašističke okupacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

Predsednik Svečanog odbora je gradonačelnik Siniša Mali, a članovi su gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, reditelji Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić i još 18 osoba iz javnog i kulturnog života.

Predsednik Organizacionog odobora je gradski menadžer Goran Vesić, dok su članovi Nikola Nikodijević, Jasmina Mitrović Marić, Boro Ercegovac, Dragan Bjelogrlić, dr Negovan Stanković, Miloš Janković, Jovan Marković i Dejan Ristić.

Zadatak Svečanog i Organizacionog odbora jeste da utvrdi program obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda i da organizuje aktivnosti koje će biti deo programa.Centralna proslava će biti održana 20. oktobra 2014. godine na sedamdesetu godišnjicu oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

Vojna operacija oslobođenja Beograda predstavljala je jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, a sprovele su je jedinice Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije pod komandom maršala Fjodora Tolbuhina i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Peke Dapčevića.

Ovom vojnom operacijom okončana je 1.287 dana duga fašistička okupacija Beograda.U borbi za oslobađanje Beograda poginula su 2.953 borca NOVJ i oko 960 crvenoarmijaca i 14.488 boraca je ranjeno.

http://www.youtube.com/watch?v=qtYXaM9ZXGg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track