GORAN TRIVAN: Grad će aparatima meriti nivo buke!

Projekat zoniranja

GORAN TRIVAN: Grad će aparatima meriti nivo buke!

Beograd -
U stambenim zonama imamo ugostiteljske i ostale delatnosti koje bitno remete ono što je urbanistički plan predvideo, mešaju se dozvoljene granice buke, postoji problem i sa bukom od javnog saobraćaja i drugi problemi, ali će postavljanje aparata biti početni korak i dati pravu sliku buke u gradu, rekao je Trivan,

BEOGRAD - Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je buka najfrekventniji problem na koji se Beograđani žale i zbog toga je grad Beograd pokrenuo projekat zoniranja sa postavljanjem određenih uređaja za praćenje nivoa buke.

"U stambenim zonama imamo ugostiteljske i ostale delatnosti koje bitno remete ono što je urbanistički plan predvideo, mešaju se dozvoljene granice buke, postoji problem i sa bukom od javnog saobraćaja i drugi problemi, ali će postavljanje aparata biti početni korak i dati pravu sliku buke u gradu", rekao je Trivan, a saopšteno iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Kako je navedeno u saopštenju, grad Beograd je pristupio prirpemama za akustičko zoniranje grada Beograda, u skladu sa obavezama utvrđenim u Zakonu o zaštiti od buke u životnoj sredini.

"Akustičkim zoniranjem biće utvrđena odgovarajuća ograničenja za pojedine delatnosti koje se nalaze u stamebnim zonama, zonama za odmor i rekreaciju, kao i u bolničkim i sličnim zonama. Ovi problemi, inače, stari su nekoliko desetina godina, kada je dozvoljeno postojanje nekih sadržaja u zonama kojima tamo zaista nije bilo mesto, a kafići u stambenim zonama su najeklatantniji primer", istakao je Trivan.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd i Sekretarijat za zaštitu životne sredine su rešeni da se izbore sa ovim problemom.

"Da bismo u tome bili i uspešni, potrebno je da lokalna samouprava dobije veća ovlašćenja u toj oblasti, kako bismo mogli na valjan način da je normativno regulišemo i vrlo odlučno sankcionišemo sve one koji ne poštuju gradske propise", istakao je Goran Trivan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track