ZEMUNSKE AKROBATE: Tri čoveka sklapaju jednu tezgu na točkićima
Foto: Zemun, printskrin

Pijaca u Zemunu

ZEMUNSKE AKROBATE: Tri čoveka sklapaju jednu tezgu na točkićima

Beograd -
Prodavac se prvo popne na stolicu, pa na tezgu, pa onda prihvati vrata koja mu spolja zatvori komšija i namakne iznutra rezu. Za to vreme treći za svaki slučaj pridržava tezgu, da točkovi ne krenu

Prodavci na Zemunskoj pijaci ponovo na velikim mukama jer su pokretne tezge krajnje nefunkcionalne. Ni oluka ni krovića, popucale gume na točkićima. Prodavac se prvo popne na stolicu, pa na tezgu, pa onda prihvati vrata koja mu spolja zatvori komšija i namakne iznutra rezu. Za to vreme treći za svaki slučaj pridržava tezgu, da točkovi ne krenu. Ovo pentranje je svakodnevna slika oko 15 časova kada prodavci garderobe zatvaraju svoje nove tezge na delu Zemunske pijace na Velikom trgu.Sa ovim tezgama nikako mira nema, još otkako su gradske vlasti pre nekoliko godina odlučile da se svako popodne pijaca sklanja i pretvara u trg. Ljudi koji ih koriste i dalje su nezadovoljni njihovom funkcionalnošću, iako su im iz „Pijaca“ pre mesec dana postavili nove tezge.Spolja izgledaju prelepo, kao drvene kućice na točkovima. Imaju i velike boksove za odlaganje robe. Međutim, prodavci uglas govore da ne žive od njihove lepote.- Reze ne funkcionišu kako treba, nije bilo rupa da se gurnu, pa su majstori drugog dana dolazili da ih buše ili da pomeraju bravice - priča nam Gizela Mitić, koja prodaje garderobu. - Nemamo ni oluke na krovićima, pa nam kiša curi za vrat. Svi moramo da stavljamo cerade, da roba ne bledi na suncu, pa to sad ružno izgleda. Drvo nije lakirano, pa čim padne kiša vrata nabubre i ne mogu da se zatvore. Moraš ih nogom gurati. Sad se opet od vrućine drvo osušilo i skupilo, pa ima i po centimetar lufta.Na mnogim tezgama su tokom guranja već popucale i gume na točkovima.- Kakve su tezge, dovoljno govori da su nove a moraju se popravljati - dodaje Aleksandra Starovlah. - Malo, malo, eto ti kod nas majstora.

NI STARE NISU BILE BOLjEProdavcI u istom delu Zemunske pijace, koji prodaju voće i povrće, nisu dobili drvene tezge. Kažu i bolje je što nisu, mada su im ove što sad koriste pokretne i nestabilne, pa se klimaju pod robom, što im nikako ne odgovara. Podsetimo, zimus je bilo slučajeva kada je jak vetar rušio tezge kao od šale.

NE POMERAJTE NAM PIJACUVećina prodavaca na Velikom trgu samo odmahuje glavom i žali za vremenima kada su imali stare stabilne metalne tezge.- Džaba nas svakog dana sklanjaju sa trga, ko da će ovde neko da se šeta pred milicijom - govori nam Dragana Sapundžić. - Sad kad utovarimo pune gajbe na ove klimave tezge, samo strahujemo kad će da se raspadnu. Eno, pre nekoliko dana se ženi potpuno srušila, sve jabuke joj poispadale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track