Vesić: Izabran kamen za spomenik poslednjem ruskom caru

Nikolaju Romanovu u čast

Vesić: Izabran kamen za spomenik poslednjem ruskom caru

Beograd -
Spomenik poslednjem ruskom caru Nikolaju Romanovu biće podignut u parku kod republičke skupštine, u Ulici kralja Milana, na prostoru prema Ruskom domu, do 19. oktobra

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da je izabran kamen za postament spomenika caru Nikolaju Romanovu, kao i za park u Ulici kralja Milana, i dodao da su saglasnost na to dali ruski vajari i Zavod za zaštitu spomenika.

Spomenik poslednjem ruskom caru Nikolaju Romanovu biće podignut u parku kod republičke skupštine, u Ulici kralja Milana, na prostoru prema Ruskom domu, do 19. oktobra, saopštila je gradska Služba za informisanje.Spomenik je donacija Ruske Federacije, a uređenje parka će obezbediti Grad Beograd.

"Kamen je iz Bugarske i Makedonije, jer takve vrste nema u Srbiji. Verujem da smo pred potpisivanjem ugovora sa jednom kompanijom iz Bugarske koja će ga donirati. Kamen bi trebalo da bude isporučen tokom septembra, a spomenik će stići vozom iz Moskve. Do tada će JKP "Zelenilo-Beograd" srediti park, i u narednih sedam dana počinju radovi", precizirao je Vesić.

On je naveo da podizanje spomenika caru Nikolaju je oduživanje srpskog naroda ovom vladaru, koji je spasao srpsku vojsku posle prelaska Albanije u Prvom svetskom ratu.

"Pošto su saveznici oklevali da pošalju brodove po Srbe, Nikolaj Romanov je zapretio da će Rusija istupiti iz rata. Inicijativa da se ovom vladaru u Beogradu podigne spomenik nastala je odmah posle rata, ali se na njenu realizaciju čekalo gotovo punih sto godina", istakao je Vesić.

Gradski menadžer je najavio da će biti obnovljen i zapušteni plato kod Pobednika na Kalemegdanu.

"To je mesto simbol Beograda, ali i prostor koji svakog dana poseti mnoštvo domaćih i stranih turista. Zavod za zaštitu spomenika je počeo da radi projekat rekonstrukcije. Kad završe, znaćemo koliko novca i vremena je potrebno za to", naglasio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track