VEK CERSKE BITKE: Mali odao poštu srpskim junacima
Foto: Kurir

Gradonačelnik Beograda u Tekerišu

VEK CERSKE BITKE: Mali odao poštu srpskim junacima

Beograd -
Podsetio da je vojvoda Stepa Stepanović, koji je predvodio srpske junake u toj bici, rođeni Beograđanin i da je Grad Beograd nedavno renovirao njegovu kuću na Voždovcu

TEKERIŠ - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je, povodom stote godišnjice Cerske bitke u Tekerišu kod Loznice, odao poštu srpskim junacima.

Posle državne ceremonije u spomen kompleksu Cerska bitka, Mali je novinarima rekao da je to još jedna prilika da se setimo svih koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.

On je podsetio da je vojvoda Stepa Stepanović, koji je predvodio srpske junake u toj bici, rođeni Beograđanin i da je Grad Beograd nedavno renovirao njegovu kuću na Voždovcu.Mali je rekao da je ta kuća deo turističke ponude Grada i da svi Beograđani i gosti prestonice mogu u tom objektu da se upoznaju sa delom slavne srpske istorije.

Inače, rekonstruisana rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića otvorena je sredinom jula u Kumodražu, na Voždovcu, a tom prilikom je poručeno da bi to mesto trebalo da posluži podsećanju i čuvanju srpske tradicije i identiteta.

Za renoviranje kuće izdvojeno je oko milion dinara iz donacije, a ona je otvorena za građane i turiste koji žele da se upoznaju sa životom i radom Stepe Stepanovića.

Zdanje u kome je rođen slavni srpski vojvoda otvorili su gradonačelnik Beograda, ministar odbrane Bratislav Gašić, srpski patrijarh Irinej, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i gradski menadžer Goran Vesić.Gašić je na svečanosti podsetio da je Stepanović u dva navrata bio ministar odbrane, te da je bio hrabar i istrajan starešina, koji je "u kritičnim momentima i sam ulazio u streljački stroj kako bi ličnim primerom pomogao svojim vojnicima".

Gradonačelnik Beograda je tada rekao da će Grad Beograd nastaviti da podržava takve projekte, jer želi da očuva tradiciju i kulturu i oplemeni grad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track