Mali i Vilhelm posetili dva vrtića u Obrenovcu
Foto: Nemanja Pančić

Mali i Vilhelm posetili dva vrtića u Obrenovcu

Beograd -
U Beogradu i dalje postoji problem sa mestima u vrtićima, i nedostaje ih 2.500 do 3.000. Prvi novi vrtić će se graditi u Ovči. naveo je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm posetili su danas renovirane vrtiće Ciciban i Zeka u Obrenovcu koji su oštećeni u majskim poplavama, a za čiju obnovu je Nemačka poslovna zajednica donirala 150.000 evra.

Mali je, nakon obilaska vrtića rekao novinarima da su u obdaništu Ciciban završeni građevinski radovi i da je u toku unošenje nameštaja, pa se može očekivati da taj objekat, koji prima 230 mališana, bude otvoren 15. septembra. Vrtić Zeka, dodao je Mali, bio je potpuno uništen u poplavama, a građevinski radovi u njemu su pri kraju, odnosno trebalo bi da se urade parket i topli pod, da bi taj objekat, kako se očekuje, počeo sa radom oko 20. septembra.

Gradonačelnik je podsetio da je jedan vrtić u Obrenovcu počeo sa radom 1. septembra, dok je sa Fondacijom Novak Đoković potpisan ugovor o donaciji za obnovu vrtića Veseljko, a radovi koji su počeli prvog septembra trebalo bi da budu završeni za oko dva meseca.

"U Beogradu i dalje postoji problem sa mestima u vrtićima, i nedostaje ih 2.500 do 3.000. Prvi novi vrtić će se graditi u Ovči", najavio je Mali i izrazio nadu da će do kraja godine biti još lokacija na kojima će se 2015. graditi vrtići.Mali je zahvalio ambasadoru Vilhelmu, nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji i humanitarnoj organizaciji Help na pomoći koju su pružili Srbiji.Ambasador Vilhelm izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su vrtići obnovljeni dodajući da je u maju dan-dva posle poplava bio u Obrenovcu, "što mu je ostalo u sećanju kao tragičan momenat".

"Srećan sam što vidim da Obrenovac ponovo oživljava i posebno mi je drago što imamo mesto za mališane koji će ovde provoditi lepe dane, rekao je Vilhelm.Nemačka ambasada je, kako je dodao, odmah posle poplava pozvala sve nemačke kompanije koje rade u Srbiji, a ima ih dosta, da doniraju sredstva, kako bi se ublažila nevolja i pružila pomoć.Vilhelm je dodao da je skupljeno milion evra sa donacijama u Srbiji i Nemačkoj, a 150.000 evra izdvojeno je za dva vrtića u Obrenovcu.

"Danas je opet kiša, ali nadam se da to neće biti kao u maju. Želim sve najbolje i dobru budućnost Obrenovcu i roditeljima i deci u ovoj opštini", rekao je ambasador.Direktor predškolske ustanove "Perka Vićentijević" Miloš Desančić zahvalio se svima koji su doprineli brzoj obnovi vrtića a posebno Nemačkoj zajednici i organizaciji Help.

Akcija "Solidarnost sa žrtvama poplava u Srbiji" nemačka poslovna zajednica je za mesec dana prikupila 1.6 miliona evra, a od toga je 150.000 dato nemačkoj humanitarnoj organizaciji Help da tim sredstvima pomogne obnovu dva vrtića u Obrenovcu i nabavku opreme za centralnu vešernicu vrtića u Praćinu.Od ukupno 915 kvadrata u Cicibanu, poplavljeno je 820, dok je u vrtiću Zeka poplavljeno kompletno prizemlje od 588 kvadratnih metara.Pružanju pomoći se pridružila i Fondacija Novak Đoković koja će kompletno opremiti vrtiće za šta je izdvojeno 60.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track