Vesić: 109 kompanija za građevinsko zemljište duguje 12,5 milijardi dinara

Beograd nudi reprogram dugova

Vesić: 109 kompanija za građevinsko zemljište duguje 12,5 milijardi dinara

Beograd -
Jedna od takvih na spisku zapuštenih lokacija je tržni centar u Rajićevoj koji čeka 17 godina na realizaciju, a Vesić napominje da grad ima nameru da se pozabavi tim ulicama oko Knez Mihailove

BEOGRAD - Grad razmatra različite modalitete rešavanja problema građevinskog zemljišta, odnosno gradilišta u Beogradu na kojima je započeta gradnja objekata pa se stalo – izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

– Ono što je suština priče je da trenutno gradu 109 kompanija duguje za građevinsko zemljište 12 milijardi 555 miliona dinara. To je ogroman novac za grad i mrtav kapital koji stoji, lokacije su zarobljene, na njima se ništa ne dešava.

Mi već duže vreme sa Direkcijom za građevinsko zemljište pokušavamo da pronađemo rešenje. Činjenica je da ćemo sa komapanijama koje grade pokušati da nađemo neki modalitet da im se da neki reprogram, možda i neki otpis i neki rok u kome bi mogli da počnu sa izgradnjom. Mi želimo da na lokacijama koje su sada zarobljene počne da se gradi nešto ili da se vrate gradu – rekao je Vesić i dodao da su on i gradonačelnik imali sastanke sa predstvanicima svih kompanija koje su u poslu sa Direkcijom za građevinsko zemljište kako bi se rešio ovaj problem. – Naš interes je da u Beogradu postoji što više kranova i da pomognemo kompanijama da počnu da grade, a ako ne mogu da nađemo rešenje da lokacija bude privedena nameni. U okviru ove odluke biće doneta odluka o uređenju tih lokacija, jer građani su svedoci da su mnoge od tih lokacija zapuštene. U toj odluci koju pripremammo za Skupštinu grada postojaće obaveza onoga ko je dobio lokaciju da je održava. Ukoliko je ne bude održavao, JKP „Zelenilo-Beograd” će toj kompaniji ispostaviti račun čišćenja lokacije, jer grad neće to više tolerisati. Takva je praksa u svetu i tako će biti i kod nas, rekao je gradski menadžer.Jedna od takvih na spisku zapuštenih lokacija je tržni centar u Rajićevoj koji čeka 17 godina na realizaciju, a Vesić napominje da grad ima nameru da se pozabavi tim ulicama oko Knez Mihailove. – Mi kada smo došli kao privremeni organ jedna od prvih stvari koje smo uradili je da smo pozvali velike investitore da vidimo koje probleme imaju. U Rajićevoj nije bilo problema, reč je očigledno o nedostatku novca. Imate i druge lokacije, kao što je Savezni MUP, hotel „Jugoslavija”, bivša zgrada „Beka”. Imali smo sastanke sa svakim od tih investitora jer želimo da im pomognemo da što pre počnu sa gradnjom. Da li će se graditi na tim lokacijama sada zavisi samo od tih investitora odnosno od toga da li oni imaju sredstava. Naš interes je da se na svakoj od tih lokacija gradi jer to donosi nove prihode gradu – rekao je Vesić.(Beoinfo/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track