Beogradskim školama uručenje donacije od 100 sadnica

Beogradskim školama uručenje donacije od 100 sadnica

Beograd -
Dogovor u prostorijama Sekretarijata za obrazovanje potvrdili su Dragica Moro, zamenica sekretara za obrazovanje, i dr Nenad Dolovac, direktor Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu
BEOGRAD - Pet osnovnih i srednjih škola na teritoriji Novog Beograda i Zemuna uskoro će dobiti donaciju 100 sadnica trešanja i šljiva.
Ovaj dogovor su na zajedničkom sastanku u prostorijama Sekretarijata za obrazovanje potvrdili Dragica Moro, zamenica sekretara za obrazovanje, i dr Nenad Dolovac, direktor Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu.
–Jedan od osnovnih ciljeva Instituta jeste da, pored naučno-istraživačke delatnosti, radi i na unapređenju svesti ljudi o značaju zaštite i očuvanja životne sredine. Ovog puta to činimo tako da kod mladih razvijemo ekološku svest i mislimo da je to najbolje uraditi kroz školski sistem, gde će učenici zajedno sa nama, radnicima „Zelenila” i svojim nastavnicima, posaditi sadnice, pratiti njihov rast, primenjivati sve mere i brinuti se o njima. Za početak, poklanjamo 100 sadnica, a u narednom periodu ovakvu donaciju planiramo i u drugim školama na teritoriji grada koje imaju minimum potrebnih uslova za sadnju. Nadamo se da će svaka od ovih sadnica za nekoliko godina doneti plodove u kojima će đaci uživati, a sam Institut pobrinuće se da na svakoj od sadnica primeni sve mere koje obezbeđuju njihov pravilan rast i razvoj – rekao je dr Nenad Dolovac.
Dragica Moro, zamenica sekretara za obrazovanje, kazala je da grad čini sve napore kako bi prostori u školskim dvorištima bili što uređeniji.
–Uz zahvalnost Institutu, podsetiću da ovo nije prva akcija ovog tipa i da su mnoga školska dvorišta već u velikoj meri oplemenjena sadnjom različitih vrsta stabala. Svi mi koji živimo u velikom gradu kao što je Beograd, svesni smo činjenice koliko su školska dvorišta i svako drvo u njemu dragoceni. Oni su preduslov za zdrav život, a samim tim i za zdravo društvo. Upravo ove sadnice, koje će već od sutra početi da se sade, simbol su budućeg rasta i razvoja naših osnovaca, i verujemo da će one đacima, kao i njihovim nastavnicima i roditeljima, biti podstrek u usvajanju vrednosti zajedničkog života i odgovornosti prema sebi i sredini koja nas okružuje – rekla je Dragica Moro.
Već od petka, sadnja 100 trešanja i šljiva počeće u osnovnim školama „Ratko Mitrović”, „Sava Šumanović”, „Laza Kostić” i „Dragan Lukić” i Desetoj beogradskoj gimnaziji. Akcija će biti sprovedena u saradnji sa JKP „Zelenilo – Beograd”, a kako najavljuju iz Instituta, sledeća donacija sadnica može se očekivati na jesen, početkom sledeće školske godine, kada će biti zasađeno oko 500 novih sadnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track