U CENTRU BEOGRADA: Postavljen spomenik Nikolaju Drugom Romanovu!
Foto: Beoinfo

Ulica kralja Milana

U CENTRU BEOGRADA: Postavljen spomenik Nikolaju Drugom Romanovu!

Beograd -
Ovo mesto ima istorijski značaj jer ovde je bila ruska ambasada, ali nažalost ta zgrada je uništena u Drugom svetskom ratu. Ali ovo mesto stoji kao simbol čvrste veze Rusije i Srbije, rekao je Genadij Pravotarov, koautor spomenika

BEOGRAD - Spomenik ruskom caru Nikolaju drugom Romanovu postavljen je danas u parku u centru Beograda, pored Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana.

Spomenik je postavljen u središtu parka koji se rekonstruiše, a svečano otvaranje očekuje se u novembru, kada bi Beograd mogao da poseti i ruski patrijarh Kiril.

"Ovo mesto ima istorijski značaj jer ovde je bila ruska ambasada, ali nažalost ta zgrada je uništena u Drugom svetskom ratu. Ali ovo mesto stoji kao simbol čvrste veze Ruiije i Srbije", rekao je Genadij Pravotarov, koautor spomenika.

On je rekao da je dobro poznaje mesto na kojem je spomenik postavljen, jer je i ranije boravio u Beogradu, kao i da je odavno potekla ideja da se na tom mestu postavi neki simbol "duhovne i kulturne veze" Rusije i Srbije. Drugi koautor spomenika vajar Andrej Kovaljčuk rekao je da je spomenik rađen oko pola godine, kao i da je skulptura rađenja u klasičnom stilu i kao takva dosta retka za današnju Evropu.

Spomenik od bronze na postamentu od granita ukupno je viši od osam metara, a težak više od 40 tona, dok je bronzana statua teška oko tri tone.

Zamenik gradskog sekreta za kulturu Beograda Aleksandar Lukić rekao je da će svečano otvaranje spomenka biti 11. novembra i da bi spomenik trebalo da otkrije ruski patrijarh Kiril.

"Ovo jeste donacija države Rusije, troškovi Beograda su minimalni, ali su svi resursi Beograda bili uključeni na pripremi terena i postavljanju spomenika", rekao je Lukić.

Lukić je rekao da je postavljanje spomenika ruskom caru Nikolaju "istorijski dan za Srbiju" jer se odaje priznanje "velikom ruskom caru, velkom prijatelju srpskog naroda koji je u Prvom svetskom ratu mnogo pomogao Srbiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track