Profesionalna orijentacija za maturante Beograda
Foto: Beoinfo

Matruani Beograda

Profesionalna orijentacija za maturante Beograda

Beograd -
Program profesionalne orijentacije maturanata osnovnih I srednjih škola započeo u Beogradu

BEOGRAD - Maturanti Osnovne škole „Kosta Đukić” u Mladenovcu radili su testove profesionalnih interesovanja u okviru programa profesionalne orijentacije, koji je pokrenuo grad Beograd preko resornog Sekretarijata za obrazovanje u gotovo svim osnovnim i srednjim školama. Tom prilikom učenicima je predstavljen i „Vodič za izbor zanimanja za maturante osnovnih škola”, koji je pripremila Nacionalna služba za zapošljavanje.Prema rečima Nade Dumić, članice Gradskog veća, cilj ovog projekta je da se maturantima osnovnih i srednjih škola omogući da uz pomoć obučenih psihologa i rešavanjem pomenutih testova, na kvalitetan i jednostavan način dođu do informacija o ličnim sposobnostima i interesovanjima, koje će im pomoći u izboru budućeg zanimanja. – Program profesionalne orijentacije je koristan za sve maturante, ali i za njihove roditelje, samim tim što je izbor zanimanja jedna od najvažnijih životnih odluka i želja grada Beograda, kao odgovorne lokalne samouprave, jeste da im u tome pomogne. Takođe, povezivanje učenika, roditelja, lokalnih samouprava, poslodavaca i službi za zapošljavanje ključan je i sistemski korak u prevenciji nezaposlenosti. Iz tog razloga učenici su danas dobili i „Vodič za izbor zanimanja”, a predstavljeni su im podaci o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima – istakla je Nada Dumić i napomenula da su u saradnji sa Centrom za primenjenu psihologiju za program profesionalne orijentacije obučili psihologe i pedagoge u 227 od ukupno 287 beogradskih osnovnih i srednjih škola.

„Vodič za izbor zanimanja” pripremili su psiholozi koji se svakodevno bave planiranjem karijere i dostupan je u elektronskoj formi na sajtu www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs.

– Nacionalna služba za zapošljavanje ima najbolji uvid u strukturu zanimanja koja se traže i koja su suficitarna na tržištu rada. Kvalifikaciona struktura nezaposlenih u Srbiji je veoma loša, što je upravo posledica lošeg izbora zanimanja od srednje škole, fakulteta i nadalje. Trenutno srednje ekonomske i pravno-birotehničke škole proizvode suficitarna zanimanja, dok su nam deficitarna sva proizvodna zanimanja koja za srednjoškolce nisu atraktivna – napomenula je Danica Vasiljević, zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track