Promocija manifestacije April u Beogradu
Foto: Beoinfo

April u Beogradu

Promocija manifestacije April u Beogradu

Beograd -
Manifestacija “ April u Beogradu” obeležiće početak rada novih fontana, česama i parkova u prestonici

BEOGRAD- Zajedničku akciju grada Beograda i komunalnih preduzeća pod nazivom „April u Beogradu” obeležiće niz kulturno-rekreativnih manifestacija, koje će se organizovati povodom obnove postojećih i puštanja u rad novih fontana, česama i parkova u prestonici, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Gradski arhitekta Dejan Vasović izrazio je zadovoljstvo zbog buduće akcije, koja će, prema njegovim rečima, doprineti daljem ulepšavanju grada.

– Grad je u prethodnih nekoliko godina izgradnjom puteva, mostova, vrtića i škola preduzeo velike korake ka unapređenju infrastrukture, ali i uređenja otvorenog prostora u kome provodimo slobodno vreme ili kojima svakodnevno prolazimo. Takođe, založili smo se da u uređenje tih prostora budu uključeni naši sugrađani i stručna javnost, a da najbolje arhitekte, dizajneri i prejzažne arhitekte daju svoja rešenja putem javnog konkursa – istakao je Vasović.

On je podsetio da je upravo takvim konkursom relizovan projekat „pet vrtića” – sa obnovljivim izvorima energije, od kojih će prvi, kao simbol novog i savremenog Beograda, biti otvoren u narednim danima, naglasivši da su na izradi projekta radili tek svršeni studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Sekretar za komunalno-stambene poslove grada Beograda Predrag Petrović podsetio je da je poslednjih godina na teritoriji grada udvostručen broj javnih česama, ali i da je samo tokom prošle godine sanirano nekoliko glavnih fontana u gradu.

– U akciji koju danas promovišemo biće puštena u rad nova fontana isped Glavne pošte u Takovskoj ulici i još jedna higijenska česma (Aleksandrova česma) u zelenilu Košutnjaka. Takođe, paralelno će početi sanacija velike fontane kod bivšeg Muzeja „25. maj”, sada Muzeja istorije Jugoslavije, koja je godinama van funkcije – najavio je Petrović.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija” Cvijo Babić rekao je da će ispred fontane kod Hrama Svetog Save 7. aprila biti obeleženo svečano puštanje u rad 33 beogradske fontane, kada će nastupiti dečji hor „Čarolija” i Bojana Stamenov, učesnik emisije „Ja imam talenat”.

Direktor „Zelenila – Beograd ” Radovan Draškić najavio je za 20. april svečano otvaranje Akademskog parka, kada će nastupiti perkusionisti Muzičke škole „Stamenković” i kvartet trombonista i ansambl „Glas žice”, podsetiviši da je to jedan od poslednjih parkova u prestonici koji su čekali na rekonstrukciju.

On je ukazao da u glavnom gradu ima oko 3.000 hektara zelenih površina, što predstavlja ogroman broj klupa, žardinjera i travnjaka koje treba svakodnevno održavati. Takođe, kako je najavio, biće nastavljena akcija sadnje novih sadnica i podizanje ekološkog standarda u gradu, kao i izgradnja novih parkova, poput parka na Topčiderskoj zvezdi.

Direktor JP „Ada Ciganlija” Zoran Gajić istakao je da će se to preduzeće nizom aktivnosti pridružiti akciji „April u Beogradu”, dodavši da će 8. aprila biti obeležen rođendan Mome Kapora, dok će puštanje zmajeva „Obojimo nebo” biti organizovano tokom drugog aprilskog vikenda. Manifestacija će, kako je precizirao, biti završena 28. i 29. aprila, kada će se održati Festival nauke u istoimenom parku.

Zahvaljujući poslednjim akcijama, osim po atraktivnijem izgledu, posetioci sve više prepoznaju Beograd kao sjajno mesto za rekreaciju i odmor, zajednički je zaključak učesnika konferencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track